U bent hier

23e editie Dag van het Park : 'Investeren in groen in de stad rendeert'

Vlaanderen
25.05.2013 - 14.46u
Door: Herman Gezelle

De aanwezigheid van groen maakt mensen gezonder, zorgt voor een beter lokaal klimaat, bevordert de sociale contacten, lokt meer toeristen en investeerders en verhoogt de waarde van huizen. Die voordelen staan in de studie ‘Investeer in groen. Winst verzekerd’ die Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege vandaag voorstelde in het kader van de 23e editie van de Dag van het Park.

De wetenschappelijke studie, uitgevoerd door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO),  brengt de voordelen van groen, en in het bijzonder stadsgroen, in kaart. Groen maakt ons gelukkiger, gezonder, rijker en ook socialer. Het Agentschap voor Natuur en Bos vatte de studie samen in een uitgebreide brochure en overhandigde die vandaag aan Vlaams minister Schauvliege op de Vlaamse première van de film Epic in Kinepolis Antwerpen.

“De resultaten”, zegt Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege,”wijzen uit dat de Vlaamse Regering met haar keuze om van stedelijk groen een prioriteit te maken, de juiste weg heeft gekozen. Deze studie levert het wetenschappelijk bewijs dat de aanwezigheid van groen effectief belangrijk is en ons als samenleving jaarlijks miljoenen euro’s oplevert.”

Leefomgeving

Groen in de stad zorgt voor een beter lokaal klimaat en een betere luchtkwaliteit. In de zomer brengen bomen, waterpartijen en gevelbegroeiing schaduw en verkoeling. Goed ingezette beplanting helpt fijn stof te filteren. Zo zijn gevelgroen als wingerd en klimop uitermate geschikt als luchtfilter. Berk, es, iep en linde zijn bijvoorbeeld uitstekende ozonfilters. Wist u dat honderd meter haag jaarlijks tot 366 kilogram CO2 uit de lucht kan halen?

Groen heeft ook een geluidsdempend effect. Het kan geluidsoverlast door verkeer of andere geluidsbronnen verminderen. Tenslotte zorgt groen voor een betere waterinfiltratie en minder kans op wateroverlast. Fenomenen waar we met de klimaatverandering steeds meer mee geconfronteerd zullen worden.

Groen is geld waard

Ruim 60 procent van de Vlamingen koppelt een goed gevoel aan de aanwezigheid van parken in hun omgeving. Bovendien maakt toegankelijk groen een stad aantrekkelijker voor toeristen en dat is positief voor welvaart en economie. Mensen betalen ook meer om in een fraaie, groene buurt te wonen. Groen, water en parken hebben een positief effect op de waarde van het vastgoed. Makelaars signaleren tot 16 procent hogere aankoopprijzen voor woningen met groen in de buurt. Een fijne buurt is letterlijk en figuurlijk geld waard.

Gezondheid en sociale cohesie

In een groene omgeving doen mensen meer aan lichaamsbeweging en herstel je sneller van ziekten. Kinderen spelen tot anderhalf uur meer buiten als er in de buurt voldoende groen is. Het brengt ook buurtbewoners samen en bevordert de sociale cohesie. Denk maar aan volkstuinen die de sfeer in de stad bevorderen en sociale conflicten helpen voorkomen. 

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege: “Investeren in groen zet zich om in echte groei, die echte winst genereert en dus rendeert. Ik roep alle steden, gemeenten en provincies om meer groen te voorzien in hun straten, pleinen en openbare domeinen. Maar ook particulieren kunnen investeren in een groene tuin of gevel. Zelfs het kleinste stukje groen levert waardevolle diensten op en iedereen zal er wel bij varen.”

 

imageMeer nieuws

Boeiende Expo '100 Jaar Metallo Belgium'

Boeiende Expo '100 Jaar Metallo Belgium'
Internationaal | Kempen regio | Turnhout regio 16.07.2019 - 18.42u

Geel Zomert gaat voor duurzame energie

Geel 16.07.2019 - 18.39u

VC Herentals schakelt mee

Neteland 16.07.2019 - 18.36u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 16.07.2019 - 15.55u

Natuurpunt luidt alarmklok: helft minder egels gezien in 10 jaar tijd

 Natuurpunt luidt alarmklok: helft minder egels gezien in 10 jaar tijd
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.07.2019 - 12.32u

WHO: "Te veel suiker in commerciële babyvoeding en veel ongepaste etiketten"

WHO: "Te veel suiker in commerciële babyvoeding en veel ongepaste etiketten"
Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.07.2019 - 19.39u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto