De federale regering kiest voor een meer actieve en milieuvriendelijke mobiliteit. Op initiatief van Vicepremier en minister van Mobiliteit, Georges Gilkinet, wordt er in het kader van de begrotingscontrole 240 miljoen euro vrijgemaakt over 3 jaar, om fietsen voor woon-werkverkeer te bevorderen.

In mei wordt een bijdrage van de Nationale Arbeidsraad (NAR) en de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) verwacht.

Minister Gilkinet zal, samen met zijn collega-ministers Pierre-Yves Dermagne, Frank Vandenbroucke en Vincent Van Peteghem, rekening houden met de inbreng van de sociale partners om alle werknemers aan te moedigen met de fiets naar het werk te komen, bijvoorbeeld door een verhoging van de maximale kilometervergoeding of de uitbreiding van de terugbetaling voor woon-werkplaatsverplaatsingen met de fiets.

Het gaat om een prioriteit van het Federaal Fietsactieplan, Be Cyclist.

Georges Gilkinet: "Om iedereen aan te moedigen om meer te fietsen heb ik samen met de federale regering in september vorig jaar het allereerste Federale Fietsactieplan gelanceerd: Be Cyclist.

Ik ben tevreden om vandaag concreet vorm te geven aan een centraal punt van dit plan, namelijk de fiets aan te moedigen voor woon-werkverkeer. De komende drie jaar wordt 240 miljoen euro vrijgemaakt voor actieve mobiliteit. Fietsen is goed voor de portemonnee en het is gezond: deze calorieën spenderen we aan onze gezondheid in plaats van aan brandstof tegen ons klimaat."  Foto : Minister Gilkinet