U bent hier

245 extra jobs in maatwerkondernemingen

Vlaanderen
07.04.2021 - 10.33u
Door: Lex Verellen

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits zorgt voor een tewerkstelling van 245 extra medewerkers in de sociale economie. De extra jobs moeten het mogelijk maken om nieuwe duurzame en circulaire bedrijfsactiviteiten op te starten en zijn het gevolg van een oproep van Vlaams minister Hilde Crevits.

Er werden 68 projectvoorstellen goedgekeurd, verspreid over alle provincies. Zo komen er onder andere recyclagelijnen voor fietsen en kantoormeubilair, matrassenophaaldiensten, no-waste restaurants, wasstraten voor herbruikbare bekers en zullen woningen in lokale opvanginitiatieven in Roeselare voortaan circulair ingericht worden.

" Maatwerkbedrijven en maatwerkafdelingen zijn belangrijk in de tewerkstelling van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en zijn een cruciale schakel in onze economie.

Met deze nieuwe oproep hebben we 5 miljoen euro vrijgemaakt voor de maatwerkorganisaties. Doordat de projecten zich expliciet moesten toespitsen op duurzame circulaire economie, zetten we niet alleen 245 kwetsbare personen extra aan het werk, maar maken we tegelijk ook werk van de verduurzaming van onze sociale economie." - Hilde Crevits

De oproep die in december gelanceerd werd, is goed voor een investering van 5 miljoen euro. Daardoor krijgen er 245 mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt kansen op een job in een maatwerkonderneming. Een job in de sociale economie is niet altijd een voltijdse job, waardoor meer mensen aan de slag kunnen.

Focus op circulaire economie

De extra personeelsuitbreiding schept ruimte voor de maatwerkbedrijven – en afdelingen om nieuwe, duurzame bedrijfsactiviteiten op te starten of uit te breiden. Veel circulaire activiteiten lenen zich goed voor sociale tewerkstelling, denk maar aan het sorteren, inzamelen, onderhoud of reparatie van herbruikbare goederen.

Op dit moment werken al veel maatwerkorganisaties rond circulaire economie. Bij deze oproep voor extra jobs werd voor het eerst een inhoudelijke focus gelegd op duurzame circulaire economie.

Maatwerkondernemingen die in hun projectvoorstel aantonen da ze hun kerntaak – namelijk het tewerkstellen van personen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt – verbinden aan duurzame en circulaire economie, kunnen financiële steun ontvangen.

De nieuwe projecten gaan heel breed en zetten in op circulariteit op verschillende domeinen: van mobiliteit tot textiel, voeding en landbouw.

Zo zet de sociale werkplaats De Posthoorn uit Koersel in op een hersteldienst voor kleding en bouwt De Sprong uit Antwerpen een matrassenophaaldienst uit.

Werkplus Maatwerk uit Waregem gaat dan weer aan de slag met 2de handsfietsen en zet daarvoor een nieuwe recyclagelijn op voor afbraak en opbouw.

Maatwerkbedrijf CON BRIO uit Sint-Amandsberg werkt aan de bouw van circulaire, 'Tiny Boat Houses' waarbij ze een boot ombouwen naar een tiny house, met maximaal hergebruik van materialen.

Kringwinkel Midden-West-Vlaanderen gaat lokale opvangwoningen circulair gaan inrichten. Op vandaag wordt het witgoed en meubilair weggegooid en vernieuwd door andere lage kwaliteitsgoederen.

Maar dit genereert een hoge afvalstroom en investeringskosten voor het lokaal bestuur. Het project wil daar een halt toe roepen. Dit door het gebruik van enerzijds tweedehandsmaterialen (meubelen) en anderzijds gebruik te maken van nieuwe toestellen (witgoed) die eenvoudig herstelbaar zijn.

Nieuwe jobs voor elke provincie

In alle provincies werden er voor de maatwerkbedrijven (meer dan 20 werknemers) en maatwerkafdelingen (minder dan 20 werknemers ) in totaal 68 nieuwe projecten goedgekeurd.

In Antwerpen zijn dat er 17, goed voor 63 extra plaatsen. In Limburg werden 13 projecten goedgekeurd, voor 34 extra plaatsen.

In Oost-Vlaanderen waren dat 17 projecten voor 48 extra plaatsen en in Vlaams-Brabant 8 projecten voor 29 extra plaatsen. In West-Vlaanderen tenslotte kregen 13 projecten goedkeuring voor in totaal 39 extra plaatsen.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: "Door de focus op duurzame, circulaire economie, bouwen we verder op de adviezen van het economisch en maatschappelijk relancecomité en het relanceplan 'Vlaamse veerkracht'.

Bovendien maken we zo ook verder werk van de 'European Green Deal', die als doestelling heeft om tegen 2050 klimaatneutraal te worden.

De goedgekeurde projecten zijn heel uiteenlopend en zullen in verschillende domeinen van onze samenleving en in elke provincie een wezenlijk verschil kunnen maken op vlak van duurzaamheid.

Ik ben vooral ook tevreden dat we hiermee 245 extra mensen de kans geven op een goede job in onze maatwerkorganisaties."

De volledige lijst met projecten, van zowel de maatwerkbedrijven als de – afdelingen, kan u hier terugvinden: www.socialeeconomie.be.

imageMeer nieuws

Vanaf zondag grote kans op een heuse hittegolf met dinsdag temperaturen van 30 graden en meer

Vanaf zondag grote kans op een heuse hittegolf met dinsdag temperaturen van 30 graden en meer
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 05.08.2022 - 12.26u

Start aanleg glasvezelnetwerk in Olen door Fiberklaar

Neteland | Olen 05.08.2022 - 08.12u

Hoeveel pintjes zitten er in een biervat? Caféfederatie trekt weer naar Raad van State over berekening

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 04.08.2022 - 19.11u

Zomer-BOB-controle politie regio Turnhout : 2 rijbewijzen ingetrokken

Kasterlee | Kempen regio | Lille | Turnhout regio 04.08.2022 - 17.34u

Nooit eerder zo weinig inbraken als in 2021

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 04.08.2022 - 11.01u

Justitie : 'Strijd tegen intrafamiliaal geweld, extra criminologen in dienst bij de parketten'

Justitie : 'Strijd tegen intrafamiliaal geweld, extra criminologen in dienst bij de parketten'
EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 04.08.2022 - 10.03u

Actie Vooruit Herentals : inzamelen bruikbaar schoolmateriaal

Actie Vooruit Herentals : inzamelen bruikbaar schoolmateriaal
Herentals | Neteland 04.08.2022 - 10.02u

Firma onderzoekt staat van beton aan Githo Nijlen

Nijlen regio 04.08.2022 - 09.25u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto