Bij een gecoördineerde actie in 5 landen zijn donderdag 25 verdachten opgepakt van een Albanese misdaadbende die geleid werd vanuit Antwerpen. In ons land werden 14 huiszoekingen verricht, daarbij werden 9 verdachten gearresteerd.

De operatie "Baccarat" startte in 2017 met een kleinschalig onderzoek naar een appartement op de Herentalsebaan in Deurne. De politie vermoedde dat er cocaïne verhandeld werd.

Observaties van de lokale recherche maakten duidelijk dat er een bende aan het werk was. Die hield zich op grote schaal bezig met het vervoer, de teelt en de verkoop van verdovende middelen.

In 2017 werden nog twee plantages aangetroffen in Anderlecht en Ternat. Bij die laatste kwekerij op de Assesteenweg werden 1.250 plantjes aangetroffen.

Daarna werd gaandeweg een netwerk van Albanese origine blootgelegd, met leiding vanuit Antwerpen maar activiteiten in de rest van Europa.

De betrokkenen van de internationale misdaadbende worden verdacht van teelt, doorvoer en verkoop van drugs in binnen- en buitenland. Daarvoor bouwden ze ook voertuigen om met geheime ruimtes voor drugs en geld.

Het internationaal onderzoek werd gevoerd door de lokale recherche van de Antwerpse politie en de directie zware en georganiseerde criminaliteit van de federale politie, in samenwerking met Europol en politiediensten in Spanje, Duitsland, Frankrijk en Nederland.

Bij de actie van donderdagochtend waren meer dan 600 politiemensen betrokken, van wie 154 in België.

De hoofdverdachte van de bende werd donderdagochtend gearresteerd in Berchem. Er werd ook een vuurwapen en 55.000 euro cash geld aangetroffen.

De negen verdachten die in België werden gearresteerd, verschijnen binnen 48 uur voor de onderzoeksrechter. Die zal beslissen of ze worden aangehouden.

"Dat wij als lokale politie konden deelnemen aan een internationale actie, is uitzonderlijk", zegt korpschef Serge Muyters. De Antwerpse politie werd op financieel en coördinerend vlak bijgestaan door experten van Europol.

In Duitsland, Spanje, Frankrijk en Nederland werden 16 arrestaties uitgevoerd. Er werden ook 7 plantages aangetroffen die actief of in aanbouw waren. Voorts werden een vuurwapen, ongeveer 30.000 euro cash en 6 kilo cannabis verzameld. Voor een aantal verdachten in het buitenland zal de uitlevering gevraagd worden.

De speurders kregen tijdens afgeluisterde gesprekken ook informatie over de mogelijke invoer van cocaïne vanuit Zuid-Amerika, maar in deze fase van het onderzoek werd geen cocaïne in beslag genomen. (Belga)  Foto Nnieuws archief.