U bent hier

25 jaar de Werft Geel

Geel
07.10.2019 - 15.44u
Door: Mark Jaspers

"Iedereen weet ondertussen dat Cultuur niet de kers op de taart is, maar de taart zelf!"

Mini-tentoonstelling 25 jaar de Werft Geel – te bekijken in de foyer van Cultuurcentrum de Werft, Geel tijdens de kantooruren van 13 september tot 13 december 2019.

Na een ongezien succesvol parcours, van niet minder dan 25 jaar, bereikt Cultuurcentrum de Werft een hoge maturiteitsgraad. Met het kwaliteitsvol Cultuuraanbod weet het zich al decennia voortreffelijk te onderscheiden in het landschap en is de Werft uitgegroeid tot één van de strafste cultuurcentra van Vlaanderen met een werking die Geel en de regio ver overstijgt.

Voor het eerst in zijn geschiedenis bouwt de Werft in de foyer van het Cultuurcentrum een heel kleine bescheiden mini-expo op, een pareltje, waarbij het nu gaat over het aanbod van de Werft zelf.

Trefzeker toont de Werft op twee witte muren een bijna museale presentatie van de ingekaderde cultuurbrochures (vanaf het prille begin in 1994 tot en met de mijlpaal van het 25-jarig bestaan in 2019). Strak opgehangen in een groot vierkant. Je krijgt een goed beeld van de krachtige beelden die vakkundig werden gekozen als seizoencovers.

De reeks, die letterlijk het rijke cultuuraanbod van de afgelopen 25 jaar bevat, voorziet op het einde ook twee lege kaders, die aangeven dat de volgende twee seizoenen nu reeds in opmaak zijn. De programmatoren zijn al naarstig op zoek, via prospecties in binnen- en buitenland, naar kwaliteitsvol aanbod voor een divers doelpubliek voor de volgende jaren.

Een tweede muur toont een tachtigtal tentoonstellingsaffiches, slechts een greep uit de meer dan honderd tentoonstellingen die de Werft de afgelopen jaren gestalte gaf. Opgehangen in een energierijke wolk ziet de bezoeker in één oogopslag dat de Werft een kwaliteitsvol huis is dat barst van de passie voor kunst en cultuur.

De Werft is dankbaar voor het vertrouwen dat ze al 25 jaar mag ontvangen van zijn publiek, van de artiesten en kunstenaars, van personeel en vrijwilligers én van zijn belangrijkste steakholder de Stad Geel!

Deze mini-tentoonstelling is gratis te bekijken in de foyer van Cultuurcentrum de Werft, Werft nr. 32 te Geel, tijdens de kantooruren van 13 september tot 13 december 2019.
www.dewerft.be

'Duel' tussen cc de Werft en het stadhuis

Op het grasplein tussen het stadhuis en cc de Werft stond jaren een sokkel met een zonnewijzer. De zonnewijzer is al enkele jaren verdwenen maar de sokkel staat er nog steeds, en sinds vandaag met het kunstwerk 'Duel', een beeld van de Bulgaarse kunstenaar Georgi Radulov.

De stad kreeg het beeld gratis in bruikleen van Art Centre Hugo Voeten voor een periode van 15 jaar. Zo brengt de stad kunst dichter bij de inwoners en zet ze tegelijkertijd de Geelse beeldentuin van Art Centre Hugo Voeten in de kijker.

Het kunstwerk 'Duel' beeldt twee mannelijke figuren uit, die in spiegelbeeld lijken te dansen. Het symboliseert een duel maar je kunt er evengoed een vreugdedans in herkennen.

Geel in de Tweede Wereldoorlog

Tentoonstelling te bekijken in De Halle (Oud Stadhuis), Markt 1, 2440 Geel van 14 september 2019 tot en met 27 oktober 2019 op vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur.

De tentoonstelling 'Geel in de Tweede Wereldoorlog' belicht de oorlogsjaren 1940-1944 en de bevrijdingsdagen van september 1944. Je ontdekt militaire objecten, maar ook verhalen uit het dagelijkse leven van de Gelenaar in bezettingstijd.

Geel kreeg het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo valt het eerste dodelijke burgerslachtoffer al direct op 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval in België. De verliezen tijdens de bevrijdingsdagen zijn hallucinant.

De 'Slag om Geel' is de tweede zwaarste slag op Belgisch grondgebied tijdens de bevrijding. In Geel Ten-Aard alleen al verliezen de geallieerden 914 manschappen. Ook onder de Geelse bevolking is de tol hoog: 140 doden en minstens evenveel gewonden.

De materiële schade aan huizen, boerderijen en openbare gebouwen is groot. De landbouw en industrie gaan achteruit, de bevolking lijdt. Toch gaat het dagelijkse leven verder, voor, tijdens en na de zware gevechten.

Je kan de tentoonstelling individueel bezoeken of in groep met gids. Voor kinderen is er een aangepast parcours.

De tentoonstelling loopt van 14 september 2019 tot en met 27 oktober 2019 in De Halle (Oud Stadhuis), Markt 1, 2440 Geel. Vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur.
www.dewerft.be - 014 56 66 66 - info.dewerft@geel.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto