In 1993 zag Open tuinen van Landelijke Gilden het daglicht. Gastvrije tuineigenaars uit Vlaams-Brabant zetten toen de tuinpoort voor het eerst open voor het publiek. Limburg en Antwerpen volgden in 1994 en vanaf 1996 namen tuineigenaars uit heel Vlaanderen deel aan het initiatief. Vanaf 2003 sloten ook Nederlandse tuinen aan.

25 jaar later is Open tuinen een gevestigde waarde voor liefhebbers van groen en tuinieren.

Open tuinen is er voor een zeer ruim publiek. Elk tuingenre is er terug te vinden. Vormgeving en/of didactische inhoud zijn belangrijke criteria bij de selectie van de deelnemende tuinen. Minstens even belangrijk zijn het enthousiasme, de gastvrijheid en de tuinkennis van de eigenaar. Het sociaal gebeuren en het delen van een passie voor groen motiveert tuineigenaars en tuinbezoekers elk jaar weer deel te nemen aan Open tuinen. En dat al 25 jaar lang.

25ste editie - Open tuinen feest!
Het centrale thema dit jaar is 'feesten' waarmee de 25ste editie extra aandacht krijgt. De tuin is de ideale locatie voor een gezellig feestje. Ter gelegenheid van 25 jaar Open tuinen zullen heel wat deelnemende tuinen op 24 en 25 juni een feestelijke toets krijgen. Ideaal om inspiratie op te doen en zelf een tuinfeestje te organiseren. Op de ene plaats krijgen bezoekers een lekker zelfgemaakt hapje en drankje aangeboden.

Elders biedt de tuin inspiratie voor feestelijke bloemstukken en originele blikvangers. Soms zorgt een leuke band voor een speelse noot of achtergrondmuziekje. Ook de tuingids 'Open tuinen 2017' wordt extra feestelijk met allerhande praktische tips voor een geslaagd tuinfeest. Van eetbare bloemetjes, leuke tafeldecoratie tot bijzondere baktechnieken. De tuingids biedt deze keer een leuke handleiding voor een geslaagd tuinfeest!

Wedstrijd 'Leukste G-tuinplek'
Van 20 mei tot 10 juni kunnen tuinliefhebbers stemmen op de tuin met de leukste G-tuinplek. Een plek midden in het Groen, waar Gezelligheid en Genieten centraal staan. Deelnemers Open tuinen stellen via de website hun favoriete hoekje in de tuin voor, waarop websitebezoekers kunnen stemmen. De Open tuin met de meeste stemmen wint een leuk tuinfeest!

Tuingids Open tuinen 2017
Van april tot oktober kunnen tuinliefhebbers Open tuinen bezoeken, de focus ligt op 24 en 25 juni. Een overzicht van alle deelnemende tuinen met hun beschrijving, foto, openingsdagen en praktische gegevens staat in de tuingids 'Open tuinen 2017' en op website. De handige fiets- en autoroutes in elke provincie maken een tuinbezoek plannen nog eenvoudiger. De tuingids is voor 4 euro te verkrijgen bij Aveve. Alle informatie is eveneens terug te vinden op de website www.opentuinen.be.

Meer info: carine.santermans@landelijkegilden.be