In 2020 vierde Herentals het 250-jarig bestaan van het Verbuecken-orgel in de Sint-Waldetrudiskerk.

Weinigen vermoedden toen dat er in 2022 alweer een verborgen orgel-parel zou gevierd worden. In de Gasthuiskapel, net naast van het AZ St.-Elisabeth, aansluitend aan de gebouwen van het OCMW, bevindt zich immers een klein, maar waardevol orgel.

Toen in 1978-85 de kapel gerestaureerd werd, werd ook het orgel aangepakt, dat er sinds 1907 de liturgie opsmukte. Historisch onderzoek leerde dat de kern van dit instrument teruggaat tot 1772.

Het merendeel van het pijpwerk stamt van de beroemde Vlaamse orgelbouwer Pieter Van Peteghem (1708-1787). De historische orgelpijpen werden aangevuld met enkele nieuwe registers naar oude voorbeelden, die werden geïntegreerd in de fraaie oude orgelkast.

Daarmee beschikt Herentals over een klein maar welluidend Van Peteghemorgel, dat helaas nog weinig bekend is.

250e verjaardag : viering op zondag 26 juni

De 250e verjaardag van dit instrument wordt gevierd op zondag 26 juni. Om 14 uur geeft musicoloog en directeur van Verschueren orgelbouw Johan Zoutendijk een lezing over de orgelmakers Van Peteghem.

Hij stelde ook een fototentoonstelling samen over deze befaamde orgelbouwersfamilie. Om 15.30u demonstreert organist Luk Bastiaens het mooie instrument met Vlaamse muziek uit de 18e eeuw.

De lezing die zal plaatsvinden op de zolder van het OCMW gebouw naast de Gasthuiskapel en het concert in de kapel zelf kunnen afzonderlijk bijgewoond worden en de toegang voor beide is gratis.

Aansluitend aan het concert biedt de organiserende orgelvereniging orgel@herentals nog een receptie aan.