De komende 3 jaar verdwijnen mogelijk tot 2.500 arbeidsplaatsen bij Delhaize. Dat heeft de directie van de warenhuisketen bekendgemaakt na een bijzondere ondernemingsraad vanmorgen. Op diverse locaties in België sluiten mogelijk 14 supermarkten in eigen beheer de deuren. "We moeten nu reageren om het voortbestaan van Delhaize België te garanderen", klonk het tijdens een persconferentie. De vakbonden dreigen met acties.
 
Delhaize overweegt de stopzetting van de uitbating in eigen beheer van veertien niet-rendabele supermarkten: in Aarschot, Berlaar, Diest, Dinant, Eupen, Genk (Stadsplein), Herstal, Kortrijk (Ring), La Louvière, Lommel, Dendermonde (Oude Vest), Tubize, Turnhout en Schaarbeek (Verhaeren).

Vanmorgen heeft in Sint-Jans-Molenbeek in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een bijzondere ondernemingsraad plaatsgevonden op de hoofdzetel van warenhuisketen Delhaize. Op die bijeenkomst heeft de directie haar toekomstplannen voor Delhaize in België toegelicht aan de sociale partners.

Na afloop verspreidde diezelfde directie een persbericht. "Om haar toekomst veilig te stellen, dient Delhaize België haar commerciële strategie versneld uit te voeren door middel van een bijkomende investering van 450 miljoen euro in de periode 2015-2017", klinkt het.

"Om deze investering mogelijk te maken, dringen verschillende maatregelen zich op. Deze kunnen gevolgen hebben voor de tewerkstelling van 2.500 medewerkers van Delhaize België in de komende drie jaar, met inbegrip van de mogelijke stopzetting van de uitbating in eigen beheer van 14 supermarkten op diverse locaties in België."

Daarnaast wil de directe de winkelorganisatie en de processen bij de ondersteunende diensten "optimaliseren". Ook de loon- en arbeidsvoorwaarden van alle medewerkers worden gewijzigd "teneinde deze meer aan de loonschalen van de concurrenten aan te passen". (vrt)