In de USA zijn minstens 27 doden gevallen bij een schietpartij in een basisschool in Newton, in de staat Connecticut. Onder de doden zijn 20 kinderen tussen vijf en tien jaar. Ook de schutter is dood.

Het gaat om een van de dodelijkste schietpartijen van de laatste jaren in de VS.

De dader is een 24-jarige man. Hij schoot eerst thuis zijn vader dood en trok dan naar de school waar zijn moeder lesgaf.

Ondanks de verhoogde veiligheidsmaatregelen in de school raakte hij daar binnen. Er zou zich eerst een schietpartij hebben voorgedaan in het bureau van de directeur van de school.

Daarna trok de dader naar de klas van zijn moeder. Hij schoot haar dood en vermoordde vervolgens de 18 leerlingen uit haar klas. Twee andere kinderen overleden later in het ziekenhuis.

De jonge man had twee wapens bij zich. Hij schoot nog zes andere volwassenen dood en pleegde dan zelfmoord in de school waar hij door de politie werd gevonden.

Mogelijk zijn er nog meer doden te betreuren. Volgens CNN is een broer van de dader dood teruggevonden in een doorzochte woning in Hoboken. Ook de vriendin van de dader en een andere vriend zouden zijn vermist.Volgens andere bronnen zou een oudere broer van de dader opgepakt zijn voor verhoor.

Schoten

Een van de leerlingen van de school vertelde dat ze schoten hoorde en dat iedereen nadien op de grond was gaan liggen. De juffrouw sloot de deur en bracht de kinderen samen in een hoek van de klas.

Het feit dan de moeder van de dader les gaf op de school verklaart misschien waarom hij zo gemakkelijk de school is ingeraakt. Normaal gezien moet iedereen die de school binnenkomt eerst bellen. Van binnen uit wordt dan gekeken wie het is en dan pas wordt de deur opengedaan.

Newton ligt zo'n 100 kilometer ten noordoosten van New York. Op de Sandy Hooks school zitten kinderen van vijf tot tien jaar. Alle scholen in de buurt zijn tijdelijk gesloten. Er zijn de laatste jaren al verschillende dodelijke schietpartijen geweest in de VS. Alleen al dit jaar vielen er 12 doden bij een schietpartij in Colorado en nog eens zes in Wisconsin. De meeste slachtfoffers (32) vielen in 2007 in de Virginia Tech Universiteit.

President Obama wordt voortdurend op de hoogte gehouden van de situatie. Hij heeft zijn medeleven betuigd met de familie van de slachtoffers.

(belga)