De 27 OCMW's van het werkingsgebied van Welzijnszorg Kempen ervaren op de sociale dienst een steeds groter wordende administratieve druk, zowel voor als door andere organisaties.
Tinne Antonise, beleidsmedewerker bij Welzijnszorg Kempen organiseerde een bevraging bij de 27 OCMW's. Tinne schetst: "De bevraging peilde naar de effecten de coronacrisis op de administratieve ondersteuning die maatschappelijk werkers bieden. We kregen namelijk signalen dat de werklast enorm steeg. Deze bevraging leert ons dat dit aanwezig was in alle deelnemende OCMW's."
De praktijkvoorbeelden zijn frappant. Organisaties schuiven taken en verantwoordelijkheden door naar de OCMW's. Daarnaast wordt er steeds minder ondersteuning voorzien voor kwetsbare mensen door de organisaties zelf.
Er wordt op het OCMW gerekend om deze kwetsbare mensen verder te helpen.
De maatschappelijk werkers geven aan dat ze het gevoel hebben dat ze gedegradeerd zijn tot administratieve hulp, maar dat ze tegelijkertijd (wat voor een deel natuurlijk ook zo is) bekeken worden als expert inzake belastingen, werkloosheidsuitkeringen, uitkeringen van sociale zekerheid en pensioen,... Onbewust krijgen ze deze rol toebedeeld omdat ze mee de administratie opnemen van al deze diensten.
Mensen die langsgaan bij het OCMW hebben vaak zelf al geprobeerd om contact te leggen met een bepaalde dienst of organisatie.
Ten einde raad komen ze terecht bij het OCMW, waar ze een allround maatschappelijk werker voor zich krijgen die dan zelf aangeeft dat ze met de bewuste dienst contact moet opnemen, omdat ze vanzelfsprekend zelf niet weten hoe het staat met de aanvraag of het dossier.
Zo getuigt Lauren Geraerts, hoofdmaatschappelijk assistente sociale dienst Lokaal bestuur Dessel over een recente casus: "Een cliënt komt naar het OCMW omdat hij geen inkomsten had. Alle aanvragen moeten online gebeuren wat te moeilijk is voor de cliënt.
Er was geen mogelijkheid voor een telefonisch contact en de aanvraagformulieren moesten online ingediend worden. Er waren wachtlijsten van 1 tot 2 weken voor de diensten via telefoon of mail terug contact opnemen.
De cliënt blijft intussen zonder inkomen en het OCMW verleent in de tussentijd voorschotten op zijn uitkering. Dit betekent een serieus tijdverlies voor de maatschappelijk werkers omdat ze de diensten niet kunnen bereiken en tevens alles goed moeten mee opvolgen."
Deze problemen worden ook in de meer stedelijke context gesignaleerd waar diverse diensten toch nog een fysiek contactpunt hebben. Een getuigenis van een diensthoofd van een groter OCMW: "Er werd een afspraak gemaakt voor telefonische ondersteuning voor een cliënt in de kantoren van het OCMW.
De maatschappelijk werker luisterde samen met de cliënt via de speaker van een telefoon, wat op een bepaald ogenblik zorgde voor problemen inzake privacy. Er zou informatie besproken worden die de maatschappelijk werker niet mocht horen. Dit is niet werkbaar. Een maatschappelijk werker is geen secretaresse die even van het toneelstuk moet verdwijnen als het niet meer past."
De oorzaken van deze verschuiving zijn te vinden in een doorgedreven digitalisering, kwetsbare doelgroepen en bereikbaarheid. Veel mensen zijn digitaal niet mee om diverse redenen.
Corona heeft dit ook meermaals pijnlijk duidelijk gemaakt. Maar de indruk blijft dat veel diensten radicaal digitaal blijven gaan. De kwetsbare doelgroepen zijn zeer divers en daardoor moeilijk af te bakenen om gerichte maatregelen te kunnen voorzien.
Tot slot zijn veel diensten niet meer fysiek of telefonisch bereikbaar op alle momenten. Een vrije inloop om een vraag te stellen is vaak niet meer mogelijk. Een telefonisch keuzemenu waar verschillende keren een keuze doorgegeven moet worden, is voor sommige mensen echt te moeilijk.
Corona heeft deze veranderingen in vijfde versnelling gezet waarbij de vrees leeft dat er geen weg terug is. Diensten ervaren de moeilijkheden met kwetsbare doelgroepen minder omdat ze de weg steeds minder vinden. Deze mensen worden nu geholpen door een maatschappelijk werker van het OCMW.
De 27 OCMW's doen een gemeenschappelijke oproep om hier het tij te doen keren.
Koen Rombouts, voorzitter Welzijnszorg Kempen zegt: "Elke dienst moet zelf ondersteuning bieden voor kwetsbare doelgroepen. Het mag niet zijn dat ze doorgestuurd worden naar het OCMW om welke reden dan ook.
Het OCMW zal deze taak blijven opnemen omdat elke persoon recht heeft op een menswaardig bestaan. Het helpen met een vaak administratieve mallemolen behoort daar zeker bij."
Corona vormde voor elke organisatie een uitdaging, dat staat buiten kijf. Gelukkig stellen we een positieve verandering vast.
Enkele organisaties zetten letterlijk hun deuren terug open zodat ze mensen kunnen ontvangen. Laat dit een voorbode zijn van een ondersteuning op maat voor elke burger."
Brigade Piron 2.0 Nete & Aa hield vandaag een boeiende opendeur in De Smisse Herentals.
'Bedoeling van de vereniging is om nieuwe initiatieven te ontwikkelen voor het grote publiek om de belangstelling, de erkenning en de herdenking van de inzet van de Herentalse soldaten, die tijdens de 10 maanden durende bevrijdingstocht door Noord-Frankrijk, België en Nederland in 1944-45 hebben gestreden, regelmatig onder de aandacht te brengen', zegt voorzitter Ronny Neefs.
De 2e festivaldag van Na Fir Bolg presenteerde opnieuw een pak hoogtepunten met een uitbundig applaus vanuit een vaak uitzinnige weide.
'Clement Peerens Explosition was boenk er oep', lachen Hendrik & Pauline uit Heist-op-den-Berg. 'Spijtig dat ze ermee stoppen. Godgeklaagd. De energie dat die mannen er nog uitpersen, grenst aan het ongelooflijke. Chapeau!'
In Merksplas is vanavond een optocht gehouden voor de jongen van 19 die vorige week is gedood door de ex-partner van zijn moeder.
De man was het huis van zijn ex-vriendin binnengedrongen en gijzelde de 4 aanwezige bewoners. De 19-jarige zoon overleefde de aanval niet.
Zo'n 1.000 mensen namen deel aan de witte mars vanavond tegen het zinloze geweld. (VRTNWS)
Vooruit klaagt met haar allereerste 'Woonactie' in verschillende Vlaamse gemeenten de problemen op de woningmarkt aan.
"Voor een gemiddelde woning moet je tegenwoordig al meer dan 60.000 euro aan eigen inbreng ophoesten. Zonder hulp van thuis, is dat een zeer moeilijke zaak. Wij vragen dan ook om de registratierechten op de enige, eigen woning te schrappen en de notariskosten te verlagen", klinkt het.
Om de woningprijzen te drukken, wil Vooruit voorrang geven aan startende kopers.
Met het afsluiten van een nieuw openbaredienstencontract (odc) maken Vlaams minister Lydia Peeters en De Lijn hun gedeelde ambitie kenbaar om de reiziger centraal te zetten in het mobiliteitsbeleid.
Daarnaast ligt er in het openbardienstencontract ook een grote klemtoon op duurzaamheid en efficiëntie. De Lijn krijgt meer autonomie inzake tarifering en aanbod en kan zo snel, efficiënt en flexibel inspelen op nieuwe tendensen.
De braderij in Herentals krijgt zeker en vast een zonnige top sluitingsdag vandaag.
Kom zeker ook meespelen op de opvallend mooie stand van de Herentalse Zwerfpoezen op de hoek van de Bovenrij-De Paepestraat.
Protagoniste De Buurvrouw Anita : 'We presenteren keileuke cowboy-spelletjes voor de kids. Yiieee-how! Je kan ook een poezenknuffel ontdekken voor de familie en jezelf. Een origineel en blijvend cadeau voor alle poezenliefhebbers. Allemaal home made met kwaliteitskatoen. Tot straks!'
Hij droomde van Parijs-Roubaix, maar geel in de Tour overtreft misschien zelfs zijn stoutste verwachtingen.
Yves Lampaert heeft iedereen verrast door de openingstijdrit te winnen. Een sprookje in Denemarken. De Belg dook ruim vier seconden onder de tijd van Wout van Aert, die tweede werd en zich net als de andere topfavorieten wat verkeek op de weersomstandigheden.
Tadej Pogacar was de beste klassementsman. (VRTNWS)
Digitale betalingen zijn erg populair in België. Steeds meer mensen laten muntstukken en bankbiljetten links liggen en grijpen naar hun betaalkaart of smartphone.
Dat blijkt uit de laatste Digital Payment Barometer, een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van de partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. Vanaf 1 juli kunnen de Belgen hun digitale betaalmiddelen ook ten volle benutten, want ze zullen overal in België worden aanvaard.
Wie in aanmerking komt voor een coronavaccinatie, kan hiervoor één keer per maand terecht in Herentals. Het vaccinatiecentrum bevindt zich naast het AZ ziekenhuis.
Deze zomer is er een prikdag op vrijdag 15 juli en eentje op vrijdag 26 augustus.
Wie komt er in aanmerking voor een prik?
Yannick Michiels uit Mol heeft als eerste Belg ooit een medaille behaald op het wereldkampioenschap Oriëntatieloop in het onderdeel sprint.
Hierbij moet je met behulp van een stadsplan zo snel mogelijk je weg vinden naar de finish. Yannick Michiels werd derde.
"Deze medaille is historisch. Het is een enorme beloning na jaren van trainen", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. (VRTNWS)