Op maandag 26 oktober ondertekenden 40 Vlaamse sociale huisvestings-maatschappijen (SHM's) de oprichtingsakte van de coöperatieve vennootschap
ASTER, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH).

De SHM's willen actief en structureel bijdragen aan een beter klimaat en de strijd aangaan met energiearmoede. Met een investering van €231 miljoen over 4 jaar worden 647 767 zonnepanelen op 58 433 gebouwen geïnstalleerd, goed voor een productie van 207 286 MWh per jaar.

Strijd tegen klimaatopwarming én energie-armoede

Met dit engagement van de sociale woonsector draagt ASTER cv bij tot de klimaatambities van Vlaanderen. Het project trekt ook de aandacht omwille van het sociale karakter.

Anneleen Eelen (Algemeen directeur Zonnige Kempen)
"Onze sector wil niet alleen meewerken aan een beter klimaat. We willen ook concreet iets doen aan energiearmoede in Vlaanderen. Solidariteit is daarbij het sleutelwoord. We willen sociale huurders laten besparen op hun energiefactuur. De zon schijnt immers voor iedereen."

Op 1.222 daken van Zonnige Kempen kunnen tussen 2021 en 2024 in totaal 27.609 panelen worden geplaatst, goed voor een productie van wel 7.951 MWh per jaar.

ASTER cv levert met dit project een belangrijke bijdrage aan de Vlaamse energietransitie. Door deze investering zal Zonnige Kempen jaarlijks 1.511 ton CO2 minder uitstoten. "De CO2-reductie die de totale sociale woonsector hiermee realiseert, staat gelijk aan wat de reductie van een bos met 1,4 miljoen bomen, zo'n 29 km2 of 4 379 voetbalvelden groot zou opleveren", zegt Anneleen Eelen.

De Vlaamse ministers Zuhal Demir (Energie) en Matthias Diependaele (Wonen) noemen het initiatief een positieve evolutie.

"Vroeger waren het vooral huiseigenaars die konden 'profiteren' van zonnepanelen, nu komen daar ook de huurders bij", zeggen de ministers.

"Dankzij ASTER zien de huurders van zo'n 60 000 sociale huurwoningen hun elektriciteitsfactuur volgend jaar namelijk dalen. Een welgekomen steun voor deze doelgroep die het financieel sowieso al niet gemakkelijk heeft.

Bovendien is dit project een mooi voorbeeld voor de private markt. Hopelijk gaan de privé-eigenaars die allemaal samen 550 000 woningen verhuren, mee op deze
ingeslagen weg."