Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

28 oktober: eerste teldag dak- en thuisloosheid in de Kempen

IOK

De voorbije twee jaar voerde onder meer Gent en Leuven al tellingen uit van dak- en thuisloze personen in hun regio onder begeleiding van LUCAS KU Leuven en de Koning Boudewijnstichting.

In de nacht van 27 op 28 oktober tellen 6 nieuwe regio’s in Vlaanderen waaronder de Kempen.

Welzijnszorg Kempen, de welzijnsvereniging die de 27 OCMW’s van de Kempen verenigt trekt de eerste telling in de Kempen op vraag van haar partners. Niet alleen de 27 OCMW’s zullen tellen maar ook meer dan 40 andere organisaties zoals: CAW De Kempen, woonactoren, organisaties uit (geestelijke) gezondheidszorg, de jeugdhulp maar ook de politie, Kind en Gezin en VDAB verlenen hun enthousiaste medewerking, en die nodig om ook de verborgen thuislozen in kaart te brengen.

Denk dan aan personen die langer in het ziekenhuis verblijven omdat er geen passende woonoplossing is maar ook het gezin dat in de veel te kleine woning van oma is gaan bijwonen omdat ze geen eigen woning vinden of de man die in het tuinhuisje van vrienden woont zonder deftige basisvoorzieningen. 

“Als we beleidsmatig iets willen laten bewegen, zullen objectieve, meetbare cijfers enorm belangrijk zijn.”

Koen Rombouts- Schepen lokaal bestuur Ravels en voorzitter Welzijnszorg Kempen

Op dit moment zijn er immers weinig betrouwbare cijfers rond dak- en thuisloosheid. Om beleidsmatig iets te laten bewegen zullen objectieve, meetbare cijfers enorm belangrijk zijn. De resultaten van de telling zullen een impuls geven aan de regionale samenwerking rond dak- en thuisloosheid. Zo zullen we samen met de partners van de telling doelgerichte acties opzetten om dak- en thuisloosheid in de Kempen terug te dringen. We krijgen immers niet alleen zicht op het aantal daklozen personen in onze regio maar ook op hun profielkenmerken zoals over hun gezondheidstoestand of het aantal kinderen dat betrokken zijn.

 IOK teldag dak- en thuisloosheid in de Kempen

IOK teldag dak- en thuisloosheid in de Kempen

IOK teldag dak- en thuisloosheid in de Kempen

IOK teldag dak- en thuisloosheid in de Kempen

IOK

Deel dit artikel