Hoewel Wout van Aert zaterdag niet aan de start komt, verwachten De Moedige Supporters uit Lille toch een topeditie van de 28e Krawatencross op De Lilse Bergen.

'We proberen alle wereldkampioenen naar Lille te krijgen', onderstreept organisator Jef Van den Broeck.  'De afwezigheid van Wout van Aert op de Krawatencross zaterdag doet wel wat pijn bij het organiserend comité en de supporters. Maar ja.

De plaatselijke renner die zondag de zilveren medaille op het WK greep, last vanaf eind deze week wat extra rust in om zich te kunnen voorbereiden op het wegseizoen.

We hebben alle moeite van de wereld gedaan om Wout naar Lille te krijgen, maar hij heeft niet gebeten.  Spijtig, maar niet getreurd.'

Wereldkampioenen, zo'n 14.000 fans, 3.000 genodigden

De Brit Thomas Pidcock, de wereldkampioen bij de beloften, zal zaterdag aan de start verschijnen. En daardoor zullen alle renners die afgelopen weekend in Denemarken de regenboogtrui veroverden in hun categorie aan de Lilse Bergen te bewonderen zijn. Want onder meer Mathieu Van der Poel en Sanne Cant hadden hun komst al bevestigd. 

'Het is een beetje afwachten of er veel volk gaat thuisblijven nu Wout van Aert verstek heeft gegeven, maar de organisatie verwacht toch zeker 14.000 toeschouwers. "We zijn volop aan het proberen om alle wereldkampioenen aan de start te krijgen. Met Sanne Cant als plaatselijke wereldkampioene kan dit al niet misgaan", vertelt Jef Van den Broeck. "Ook Inge van der Heijden, de wereldkampioene bij de damesbeloften en wereldkampioen Mathieu van der Poel verschijnen aan de start."

De Krawatencross is een van manches van de DVV Verzekeringen Trofee. Dat blijft de komende jaren ook zo. "Het laatste grote nieuws is dat we het contract met de DVV Verzekeringen Trofee met 3 jaar verlengd hebben. Dit betekent dat we ook in 2020, 2021 en 2022 een klassementscross zijn. Na deze Krawatencross gaan wij aan de tafel zitten om met de Lilse Bergen opnieuw tot een akkoord te komen wat betreft de locatie',  Jef Van den Broeck.

Naast de koers op zich blijft de Krawatencross toch een groot volksfeest voor de inwoners van de gemeente en de regio Kempen en Vlaanderen. 

"Na het onovertroffen succes van het BK van 2016 en de edities van 2017 en 2018 zijn ook weer veel genodigden op de afspraak. Zaterdag ontvangen we ruim 3.000 genodigden. Dat gaat uiteraard gepaard met het nodige puzzelwerk om iedereen een plaatsje te geven. Op het strand staat er weer een grote VIP-tent', vervolgt de sympathieke voorzitter.

Geen hogere Paepenberg

'De vaste ploeg vrijwilligers stond de voorbije weken in weer en wind paraat om de omloop te leggen en alle andere infrastructuur opnieuw een plaats te geven. Aan het circuit is in vergelijking met de andere jaren niet veel veranderd. We hadden de bedoeling om de Paepenberg wat hoger te maken maar met het voorbije vriesweer is dit niet gelukt en zou dit ook gevaarlijk zijn', aldus Jef Van den Broeck.

Morgen, woensdag, mogen 100-den jongeren het parcours al eens uitproberen tijdens jeugdinitiatie veldrijden. Foto' Mil Cambré/ Nnieuws.

Tickets : www.krawatencross.be