Vorige week vertrokken 6 militairen van het 29 Bataljon Logistiek Grobbendonk naar Mali om er de trainers van het plaatselijke leger te ondersteunen. Rond de feestdagen gaan de Kempense gezanten terug in het land zijn.  Eerder vertrokken al 3 militairen, waaronder luitenant Pieter Stoefs uit Grobbendonk naar het West-Afrikaanse land Mali om de zending voor te bereiden.

'In het noorden van Mali kwamen begin 2012 de Touaregs in opstand tegen de lokale overheid', weet korpscommandant Filip De Varé. 'Ze werden er gesteund door rebellen die na de val van Kadhafi uit Libië waren gevlucht. Zonder de tussenkomst van het Franse leger (operatie SERVAL) zouden de rebellen wellicht het hele land hebben bezet. De Malinese troepen bleken immers minder goed opgeleid. De EU heeft zich naar aanleiding van een VN-resolutie geëngageerd om het Malinese leger op te leiden. Die buitenlandse opleiders worden momenteel beschermd door een eenheid uit Leopoldsburg. En wij zorgen vanaf deze week voor de logistieke steun.'

De Afrikaanse missie duurt 3 drie maanden. Misschien kunnen de deelnemers, waaronder ook adjudant Wilfried Vantongerlo uit Westerlo en sergeant Bart De Bruyn uit Herentals, nog thuis Kerstmis vieren. 

Het 29 Bn Log heeft heel wat ervaring met buitenlandse missies. Dit jaar nam het bataljon deel aan operaties in Afghanistan, Congo en Libanon. 'Ik besef dat géén enkele missie zonder risico is. Maar we doen er steeds alles aan om de gevaren te beperken en de mensen maximaal voor te bereiden” zegt een bezorgde Filip De Varé.   Foto's H. Horemans / Van the Man / Nnieuws.