U bent hier

290.000 bezoekers genoten van Open Monumentendag

Vlaanderen
13.09.2020 - 22.21u
Door: Lex Verellen

De 32e editie van Open Monumentendag lokte 240 000 bezoekers naar monumenten in heel Vlaanderen. Opvallend veel bezoekers waren dit jaar met hun smartphone op pad.

Op verschillende plekken in het land hingen infoborden met QR-codes die bezoekers konden scannen. Zo konden monumenten die de deuren omwille van corona gesloten hielden, toch hun erfgoed ontsluiten.

De infoborden met QR-codes vormden ook tijdens verschillende fiets- en wandelroutes informatieve rustpunten. Zo'n 50 000 mensen genoten vandaag digitaal - enerzijds via de QR-codes, anderzijds via podcasts, virtuele rondleidingen en andere digitale initiatieven - van erfgoed.

Afdelingshoofd Sectorontwikkeling en co-interim-manager Lucas De Clercq: "De reacties van bezoekers en lokale organisatoren doen ons besluiten dat Open Monumentendag 2020 een succes was.

De veiligheidsmaatregelen deden weinig af aan de erfgoedbeleving. Er werd gefietst, gewandeld en op sommige plekken zelfs gejogd. Er werden honderden QR-codes gescand en er werd virtueel binnen gekeken in monumenten in het hele land.

Kortom: Open Monumentendag toonde zich van zijn meest veelzijdige kant. Wij sluiten de dag tevreden af! Het coronavirus heeft de erfgoedsector hard getroffen. Laat Open Monumentendag daarom een uitnodiging zijn om ook de rest van het jaar te blijven genieten van erfgoed."

"Mijn eerste Open Monumentendag als bevoegd minister was meteen een voltreffer", laat een tevreden Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele weten.

"Door de corona-maatregelen moesten heel wat organisatoren creatief uit de hoek komen. Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat er zoveel Vlamingen genoten hebben van ons erfgoed: zowel fysiek als digitaal. Het enthousiasme toont aan dat de Vlamingen vinden dat ons onroerend erfgoed een belangrijk deel uitmaakt van hun leven.

Ze voelen zich er verbonden mee en zien het als een onderdeel van hun identiteit. Het is een materiële uitdrukking van wie we zijn en waar we vandaan komen."

Het was een zonovergoten dag die heel wat bezoekers op de been bracht. Hieronder vind je enkele bezoekerscijfers per provincie.

In Antwerpen was Open Monumentendag een succes. Art Center Hugo Voeten dat dit jaar voor het eerst deelnam aan Open Monumentendag mocht meteen 375 bezoekers verwelkomen. Mechelen ontving vandaag 6 400 bezoekers, vooral kasteeldomein Ter Borght bleek erg populair. 

Het Gunfiremuseum in Brasschaat kreeg veel bezoekers over de vloer: 526 mensen schreven zich vooraf in, maar daar kwamen in de loop van de dag nog 300 spontane bezoekers bij. 

In Oost-Vlaanderen trokken 480 mensen naar Deinze om er te genieten van de verschillende activiteiten in de stad. Must-Museum voor Textiel in Ronse mocht 300 bezoekers ontvangen.

Zo'n 300 enthousiastelingen fietsten in Aalst, Denderleeuw en Ninove in het spoor van het industriële verleden van de regio.

CO7, het samenwerkingsverband tussen zeven gemeenten in de Westhoek, verwelkomde 890 mensen op diverse activiteiten. Eperon d'Or in Izegem kreeg meer bezoekers dan de voorbije edities over de vloer en klokte af op 520 bezoekers.

Het strand van De Panne, waar bezoekers historische zeilwagens konden bewonderen, verwelkomde 1 500 bezoekers. De modernistische ijzerwinkel van Huib Hoste in Wervik verwelkomde een kleine 400 kijklustigen. Een geslaagde Open Monumentendag dus voor provincie West-Vlaanderen.

De Stroopfabriek van Borgloon in Limburg kreeg 350 bezoekers over de vloer. Stad Hasselt verwelkomde op deze autoluwe zondag 630 erfgoedliefhebbers verspreid over de stad en de drie scholen die speciaal voor Open Monumentendag hun deuren openden.

In Vlaams-Brabant bleek de Sint-Leonarduskerk populair. 250 bezoekers kregen tekst en uitleg bij de conservatie en restauratie van het bijzondere marianum. 60 bubbels van 5 personen stonden vanmorgen aan de start van de wandelingen en fietstochten in Tervuren.

In de loop van de dag verkenden nog enkele sportievelingen op eigen houtje de route, dat brengt het totaal op 500. De Lakenhalle in Diest telde 400 bezoekers.

Open Monumentendag 2020 in cijfers
  • 476 activiteiten, waarvan 273 wandel- en fietstochten
  • 326 deelnemende monumenten
  • 510 infoborden met QR-codes die bezoekers kunnen scannen
  • 182 steden en gemeenten
  • 290 000 bezoekers


imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto