U bent hier

2e inspiratiedag van Achtkant in Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg | Kempen regio | Neteland
28.03.2017 - 15.24u
Door: Herman Gezelle

Begin 2013 riep de gouverneur in opdracht van de Vlaamse regering op tot het kritisch overdenken van allerlei samenwerkingsverbanden ('regioscreening'). In  regio Heist werd niet gewacht op beslissingen van bovenaf, maar namen de gemeenten zelf het initiatief om efficiënter intergemeentelijk te gaan samenwerken.

Dat gebeurde onder de naam 'Achtkant', een verwijzing naar het diamantgebeuren in de regio. Alle gemeenten moeten grondig besparen en vaak is een vorm van schaalvergroting daarin belangrijk. Sindsdien organiseren de aangesloten gemeenten samenaankopen en wisselen ze ook ideeën en ervaringen uit op het vlak van ICT, openbare werken, vrije tijd, enz.

Om niet opnieuw een intergemeentelijke samenwerking uit te vinden, werd beslist de werking op te hangen aan 'Kempens Karakter'. Binnen dat samenwerkingsverband worden de krachten ook al gebundeld op het vlak van erfgoed, toerisme en bibliotheekwerking.

De 12 gemeenten (Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar) vormen samen een regio van meer dan 220.000 inwoners en willen in de toekomst verder samenwerken met het oog op een efficiëntere overheid.

Uitwisseling van ervaringen staat daarin centraal. Vorig jaar vond voor het eerst een inspiratiedag plaats. Deelnemers waren mandatarissen en ambtenaren van de twaalf Achtkant-gemeenten.

Dit jaar komen ze bijeen in Cultuurcentrum Zwaneberg op woensdag 29 maart. Op het programma staan allerlei infosessies en workshops rond actuele thema's.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto