De correctionele rechtbank van Mechelen heeft donderdag drie Albanezen schuldig bevonden aan hun betrokkenheid bij 20 inbraken verspreid over heel Vlaanderen. Ze hadden het voornamelijk op geld en juwelen gemunt. Twee mensen werden vrijgesproken.

De bende kwam in het vizier van de speurders toen een buurtbewoner van de Kapelseweg in Hombeek een verdacht voertuig met Franse nummerplaten opmerkte in zijn straat. Hij belde de politie, die de chauffeur nog kon aantreffen. In de wagen werd inbrekersmateriaal aangetroffen maar geen gestolen voorwerpen. De man, Mark F., werd gearresteerd. Later bleek dat zijn kompanen die avond konden ontkomen want er was in één woning in de straat ingebroken.

Uit telefonieonderzoek op de gsm van F. kwamen de anderen in beeld. Hun telefoons werden telkens geregistreerd in buurten waar werd ingebroken.

De mannen werden gelinkt aan feiten in Hombeek, Haacht, Herent, Puurs-Sint-Amands, Leuven, Poperinge, Linter, Lubbeek, Haacht, Diest, Tessenderlo, Geel, Lennik, Namen, Knesselare, Beernem en Oosterzele.

Telkens waren ze uit op geld en juwelen. De twintig feiten gebeurden tussen 7 oktober en 17 november 2018. Eén van de beklaagden, een Albanese vrouw die een relatie had met F., nam zelf niet deel aan de feiten maar verborg de gestolen goederen in haar flat in Brussel.

Zij beweert niet te hebben geweten dat het om gestolen goederen ging en de rechtbank volgde haar standpunt. Zij werd vrijgesproken. Een vierde man werd eveneens vrijgesproken .

De drie anderen waren wel schuldig. Eén man kreeg vijf jaar met uitstel, de twee anderen vier en drie jaar effectief. Tegen een van hen werd de onmiddellijke aanhouding uitgesproken omdat gevreesd wordt dat hij zich aan zijn straf zal proberen te onttrekken.

Ook de slachtoffers werden vergoed. Eén dame kreeg 26.000 euro toegewezen en de gebruikte Peugeot 307 werd verbeurdverklaard. (belga)