De correctionele rechtbank van Leuven heeft twee mannen veroordeeld tot beiden een effectieve gevangenisstraf van drie jaar wegens mensensmokkel. Ze probeerden enkele tientallen transmigranten per vrachtwagen naar het Verenigd Koninkrijk over te brengen.

Dilman J.A. en Ahmed I.H. stonden terecht voor inbreuken op artikel 77bis van de Vreemdelingenwet van 15 december 1980. Ze probeerden transmigranten te smokkelen in vrachtwagens, met het Verenigd Koninkrijk als vermoedelijke eindbestemming.

Dat gebeurde in transporten tussen 1 september en 15 november 2017 vanuit Heverlee, Etterbeek, Boutersem, Wommelgem, Mol en Gentbrugge. Die werden telkens onderschept.

Aan boord van de vrachtwagens bevonden zich in totaal 37 personen. Het ging vooral om vluchtelingen uit Irak en Iran. Er waren ook zeven minderjarigen bij betrokken. De transmigranten zaten verstopt in de koelwagen van de trucks. In afwachting van het transport werden ze ondergebracht in een safehouse in Etterbeek.

De twee daders werden opgepakt na een lange achtervolging op de E40. Die begon op de parking in Boutersem en eindigde in Crisnée, een gemeente in de provincie Luik. In het voertuig werd een rugzak aangetroffen met materiaal om vrachtwagens te openen.

Volgens de rechtbank vormde het duo "een kleine schakel in een goed georganiseerde vereniging". Dilman J.A. had via Western Union al een bedrag van 10.086 euro ontvangen. De twee mannen kregen beiden drie jaar cel. De rechtbank beval de onmiddellijke aanhouding van I.H. (belga)