Tijdens een korte plechtigheid ontvingen Daan Jacobs (Geel), Brent Horemans (Olen) en Rik Neyens (Olen) vanmiddag een brevet en een burgerlijke medaille uit de handen van gouverneur Cathy Berx.  Aanleiding was hun dappere en heldhaftige optreden toen ze in december 2012 hun vriend Boris Beneens (Olen) van de verdrinking hebben gered. 

Eerder vandaag reikte gouverneur Cathy Berx 3 burgerlijke eretekens van moed, zelfopoffering of menslievendheid uit aan enkele jongeren uit de provincie Antwerpen. Daan Jacobs, Brent Horemans en Rik Neyens werden gehuldigd naar aanleiding van hun dappere optreden op 5 december 2012.

Op 5 december fietsten 4 vrienden –allen 14 jaar- naar school.  Hun rit liep langs het kanaal tussen Olen en Herentals

Bij aankomst aan de sluis in Herentals, het ‘Klein Saske', deden de jongens hun dagelijkse wedstrijdje.  Een spurtje naar boven.  Helaas liep dat die dag anders dan gepland.  Boris Beneens gleed van zijn fietspedaal en schoof met zijn fiets het ijskoude water in. Omwille van de steile betonnen wand kon Boris zich nergens vasthouden.  Uit het water klimmen was onmogelijk.  Gelukkig reageerden zijn vrienden snel en kordaat.  Daan liet zich voorzichtig zakken langs de betonnen oeverwand tot hij steun vond op een richeltje. Samen met Brent slaagde hij er in Boris uit het water op het droge te trekken.  Dat was niet zonder gevaar: één verkeerde beweging en ook zij zouden in het water belanden.

Rik verwittigde ondertussen de moeder van Boris, die zo snel mogelijk ter plaatse is gekomen met warme dekens.  Dankzij z’n drie vrienden is Boris er die dag met de schrik van af gekomen.

Voor het gemeentebestuur van Olen was het een duidelijke zaak: deze jonge helden verdienden een officiële erkenning.  Marcel Bellens, burgemeester van Olen, startte dan ook de procedure op om zo’n burgerlijke erkenning te verkrijgen.  Gouverneur Cathy Berx verleende meteen gunstig advies, en maakte de vraag over aan Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.  Uiteindelijk werden op 23 mei bij koninklijk besluit twee medailles 3de klasse toegekend aan Daan en Brent.  Rik kreeg een eervolle vermelding voor zijn bijdrage. 

Tijdens de plechtigheid op het provinciehuis waren naast familieleden en vrienden ook de heer Marcel Bellens, burgemeester van Olen, en de heer Koen Bollen, brandweercommandant van de stad Geel, aanwezig bij de overhandiging van de brevetten en decoraties.