Op het terras van gemeentemedewerker Jos Baart in de Stationsstraat zijn 3 oehoe-jongen uit het ei gekomen. Toch een markant gebeuren.

Sinds december kreeg de buurt van de Sint-Amandskerk in het centrum van Geel vaak een oehoe te bewonderen. De voortplanting vond ondertussen ook plaats...  De kuikens zijn geringd en groeien razendsnel.

'We kijken samen naar tv', lacht sympathieke dierenliefhebber en flatbewoner Jos Baart, afkomstig uit Nederland. 'Ieder dag is het een feest om van zo dichtbij die kleintjes te zien groeien.  Heel tof, en die persbelangstelling van over heel de EU, amai leuk.'

De video heeft tal van bijzondere momenten. Waaronder het beeld van een van de ouders die recht in de camera kijkt. Ook het beeld met 3 jongen die naar Jos lijken te kijken is vertederend.

Net als het beeld van Jos en de 3 jonge oehoes met alleen glas ertussen is bijzonder.

Dat de oehoes zo dicht bij mensen komen doet biologen de vraag stellen of dit wilde dieren zijn of dieren die uit gevangenschap zijn ontvlucht. Een ding is zeker; de ouders kunnen goed jagen. Dat de kuikens zo hard groeien is het levende bewijs. Jos houdt de dieren goed in de gaten.

Sterker nog, hij heeft er zelfs een stoel bij gezet. Zodat hij niets kan missen van de live natuurdocumentaire op zijn balkon. Wonderlijk toch? (Beelden droomplekken NL)

De Geelse buurt van de Stationsstraat en de Sint-Amandkerk is er wild enthousiast over.

Natuurpunt spreekt van een zeldzaam gebeuren.  'De oehoe (Bubo bubo) is een van de grootste uilen ter wereld. Opvallend is zijn voedselvoorkeur voor de tragere vogels. Veldmensen en mensen die nabij oehoe-nesten wonen, spreken van een dier 'dat alles wegvangt dat in de nabije omgeving te halen valt'.

De oehoe is als opportunistisch jager net zo verrassend voor zijn onderzoekers als voor zijn prooien. De oehoe overvalt kraaiachtigen, roofvogels en uilen op hun slaapplaatsen, na hen eerst enige tijd gade te hebben geslagen vanaf een gedekte uitkijkplaats.'  Foto en beelden J.Baart / Nnieuws.