Een dertiger uit Houthalen riskeert 5 jaar cel voor een poging doodslag op een groepje vrienden uit het Antwerpse, die op 20 mei 2018 te voet op weg waren naar het dancefestival Extrema Outdoor in Houthalen-Helchteren.

Toen de beklaagde richting het groepje reed, wilde een van de mannen de auto stoppen door het stuur vast te grijpen. Maar de beklaagde reed enkele honderden meters verder, terwijl die persoon deels in het voertuig hing.

De man had ernstige schaaf- en brandwonden aan zijn benen opgelopen. De beklaagde beweerde dat hij racistisch bejegend was en daarom zo gereageerd had. Hij dacht naar eigen zeggen dat alleen het gewonde slachtoffer iets geroepen had en was geschrokken dat er opeens meer vrienden van die persoon opdoken.

Het slachtoffer, een couturier uit Herentals, was net uit een taxibusje gestapt, samen met zijn broer broer en twee vrienden. Toen zagen ze de beklaagde met veel kabaal en aan hoge snelheid aankomen. Ze deden teken om kalmer te rijden. Eerst reed de beklaagde tien meter verder en dan zette hij de wagen in achteruit. De vrienden moesten opzij springen om een aanrijding te vermijden.

Vervolgens reed beklaagde weer verder, maar hij zette zijn voertuig opnieuw in achteruit. De kleermaker zag de auto op hem afkomen, terwijl hij zich tussen het voertuig en een boom bevond. Hij zag zich genoodzaakt om het stuur te proberen vast te grijpen via het openstaand venster.

De wagen botste dan tegen een boom. Terwijl het slachtoffer werd vastgehouden, reed beklaagde weg. Het slachtoffer geraakte pas los, toen beklaagde moest stoppen voor een ander voertuig. Er werden snelheden tot vijftig kilometer per uur gehaald over een afstand van zo'n vijfhonderd meter.

"mijn cliënt heeft beklaagde helemaal niet racistisch bejegend. Beklaagde wilde alleen maar amok maken", pleitte advocaat Lukas De Smet voor de kleermaker. Die vorderde onder meer 3.000 euro schadevergoeding voor een kostuum, want "de kleermaker is tegelijkertijd ook fotomodel voor zijn eigen kledinglijn".

De beklaagde beweerde dat hij schrik had voor het groepje vrienden. Hij is naar eigen zeggen uiteindelijk nog eens teruggereden omdat hij een EHBO-opleiding had gekregen en het slachtoffer hulp wilde bieden. Het parket vond zijn zogenaamde menslievendheid zeer frappant.

Advocaat Jan Keulen verdedigde de 30-jarige man uit Houthalen. "Het groepje zegt niet onder invloed te zijn geweest, terwijl een getuige sprak van wijd verspreide pupillen.

Ze konden de nummerplaat niet herinneren en ook het nummer van de politie konden ze zich niet voor de geest halen. Hij is uitgemaakt voor 'bruine aap'. Daarom is hij gestopt. Hij zag een persoon die iets riep. Dan pas zag hij de andere personen aankomen.

We betwisten de poging doodslag. Cliënt had niet de intentie iemand te doden. De slagen zijn er geweest. Ik vraag een straf met probatie-uitstel en ondergeschikt een werkstraf. De schadevordering is overdreven en wordt ook betwist, " aldus Jan Keulen.

Op 17 januari volgt de uitspraak. (Belga)