300 studenten logistiek uit Vlaamse hogescholen zakten vandaag af naar Laakdal. In het LITC (Logisitiek Innovatie & Training Centrum) op het terrein van Nike wisselen ze vandaag van gedachten over milieuvriendelijke logistiek.

De studenten hebben de gelegenheid om plenaire én breakout sessies bij te wonen rond actuele thema's in 'groene' logistiek, gecombineerd met een rondleiding in de groene logistieke campus en magazijnen van Nike of in de containerterminal van Meerhout op het Albertkanaal.

In de plenaire sessies spreekt Procter & Gamble over 'het fysieke Internet', dat een groene revolutie in de logistiek zal veroorzaken, en vertelt het Departement Mobiliteit en Openbare Werken over het milieuvriendelijke actieprogramma Flanders Logistics.


In de breakout sessies komt een brede waaier aan inspirerende business cases aan bod: bundeling van goederenstromen, hernieuwbare energie in de logistiek, groene logistiek in het leger, efficiënte stadsdistributie, palletdistributie met catamarans op binnenwateren, vergroening van logistieke processen, alternatieve brandstoffen voor vrachtwagens en nog veel meer.

Tijdens de pauzes kunnen de studenten diverse concrete realisaties inzake innovatieve, groene logistiek bekijken in de tentoonstelling van het LITC. De VDAB is ook aanwezig om deze toekomstige afgestudeerden wegwijs te maken op de arbeidsmarkt en om hen te informeren over de ondersteuning die de VDAB hen kan geven op zoek naar werk.
Het doel van deze studiedag is viervoudig: logistiek managers in spé bewust maken van de milieuaspecten van de logistiek, hen inspireren om zelf groen te denken in de logistiek, het curriculum van hogeschool studenten aanvullen met concrete praktijkverhalen en de hogescholen aanzetten tot samenwerking en delen van 'best practices' over provinciegrenzen heen.  Foto's : Ben Beddegenoots/NNieuws.