Zeer binnenkort kan je bij Hidrodoe honing aanschaffen, gemaakt door bijen uit nagelnieuwe kasten aan het waterproductiecentrum van Pidpa aan Haanheuvel. Op deze manier helpt Hidrodoe het bijenvolk in stand te houden.

Hidrodoe, het educatieve waterdoe-centrum in Herentals heeft sinds april 300.000 extra medewerkers. 'Er werden 6 bijenkasten geplaatst, telkens goed voor ongeveer 50.000 bijen en één koningin', zegt Alain T' Syen, communicatiemanager bij Pidpa.

'Hiermee draagt Hidrodoe zijn steentje bij aan het redden van de bijen en de biodiversiteit."

De wereldbevolking van bijen neemt dramatisch af, grotendeels als gevolg van klimaatverandering, pesticiden, verlies van leefgebied en nieuwe ziekten. Daarom zag Hidrodoe de kans om aan het infiltratiebekken van Pidpa enkele bijenkasten te plaatsen.

Streekproduct

"Hidrodoe voorziet een plaats voor de imker om bijenkasten te plaatsen en om lokaal geteelde honing te produceren", gaat het verder. "Informatiepanelen leren bezoekers van Hidrodoe meer over deze belangrijke insecten.

Zo ontdek je dat bijen niet alleen zorgen voor honing maar ook voor de bestuiving van planten, en daardoor belangrijk zijn voor een grotere biodiversiteit. Omdat bijen nectar en stuifmeel van bloesems en planten verzamelen binnen een straal van 5km rondom hun korf, kan je spreken van een nieuw Herentals streekproduct: de Hidrodoe-honing."

Hoeveel liter honing de bijen gaan produceren, blijft een open vraag. Als het mooie weer aanhoudt, kan Hidrodoe binnen enkele dagen de eerste potjes honing verwachten. Die zullen te koop aangeboden worden in de winkel van Hidrodoe.

Op de foto : De Hidrodoe-imker in actie / H. / N.