De 30e editie van Open Monumentendag neemt een vliegende start. Er zijn vandaag maar liefst 834 verschillende activiteiten te beleven bij meer dan 500 monumenten in 193 gemeenten in Vlaanderen.  Ook in de Kempen en Neteland.

Voor de verjaardag van Open Monumentendag werd ook het een heerlijk feestbiertje gebrouwen, de Tripel 30. Het bier wordt op 34 exclusieve locaties geschonken vandaag.

Eerste impressies: lange rijen en stralende zon

In Roeselare heropent Wielermuseum KOERS vandaag na een restauratie van drie jaar. De opkomst is tot nu toe enorm, ook het zonnige terras loopt ondanks het vroege uur al vol.

Ook elders ten lande wordt van de zon én de fiets genoten.

In Antwerpen zijn zo goed als alle Stynen-rondleidingen inmiddels volzet. Op de Droogdokkensite waren vanochtend al een vijftigtal mensen aanwezig voor de feestelijke onthulling van een nieuw stadsgedicht door stadsdichter Maud Vanhauwaert.

Ook Cinema Walburg in Hamont-Achel wordt overrompeld. Om kwart voor tien, een kwartiertje voor de start van Open Monumentendag, stonden al tal van mensen te wachten voor een blik achter de schermen bij de charmante bioscoop. Er zijn al een goede zes rondleidingen achter de rug.

Ook in Gent neemt de dertigste editie van Open Monumentendag een vliegende start. De Centrale zag tijdens het eerste uur al een kleine 100 bezoekers en de vernieuwde faculteitsbibliotheek voor Letteren in Gent mocht al 230 geïnteresseerden ontvangen.