U bent hier

3.300 voertuigen gecontroleerd tijdens grootschalige actie tegen woninginbraken

Geel | Kempen regio
23.11.2017 - 00.56u
Door: Herman Gezelle

Dinsdagnamiddag voerde de politiezone Geel-Meerhout-Laakdal een grootschalige actie tegen woninginbraken. Tijdens deze preventieve actie werden 3.300 voertuigen gecontroleerd. Deze werden uit het verkeer gehaald en aan een controle onderworpen.

Ook werden er 22 voertuigen en 66 personen nagetrokken in politionele databanken.

3 informatierapporten werden opgesteld. Eén persoon met een bevel tot gevangenneming werd aangetroffen.

Er werd één persoon met een grote hoeveelheid harddrugs opgepakt. Drie personen waren in het bezit van verdovende middelen.

5 bestuurders legden een positieve drugstest af. Eén bestuurder had teveel alcohol gedronken. Twee bestuurders kregen een boete omdat ze geen geldig keuringsattest konden voorleggen.

De politiezone zette bij deze actie bijna 60 personeelsleden in. De actie liep van 14 tot 22 uur.

Gratis inbraakadvies

'We houden deze actie op 4 verschillende plaatsen in onze 3 gemeentes, waarbij we het in- of uitgaand verkeer in onze zone controleren', zegt korpschef Dirk Van Aerschot. 'Iedere bestuurder krijgt vandaag een waardebon voor een gratis inbraakadvies van onze preventiedienst.

Gelijktijdig hebben we ook alle buurtinformatienetwerken (BIN) gevraagd om mee een oogje in het zeil te houden. We doen af en toe zo'n grootschalige inspectie, maar tijdens het jaar voeren we ook verschillende kleinere acties uit.'

'Het doel van de actie is vooral onze eigen inwoners nog eens attent te maken op de problematiek van diefstallen en inbraken in deze donkere maanden. We willen hen nog eens wakker schudden en aanporren om verdachte situaties te melden. We moeten hen daar continu op wijzen, want na een piekperiode in het aantal meldingen slabakt het weer. Maar de inbrakenproblematiek kunnen we alleen samen bestrijden. Hoe meer meldingen, hoe liever.'

ANPR-camera's

'Dat is geen loze oproep, want de zone zag het aantal inbraken in de eerste tien maanden van dit jaar iets hoger uitvallen dan in dezelfde periode in 2016. Een eenduidige oorzaak is daar niet voor aan te wijzen, maar een gediversifieerde aanpak blijft nodig.

Naast de geregelde controleacties heeft de politie sinds enkele jaren ook een nieuw wapen in de vorm van ANPR-camera's met nummerplaatherkenning. De zone Geel-Laakdal-Meerhout wil ook de volgende jaren in de uitbreiding van dat netwerk investeren.'

Nieuwe trajectcontroles max. 70 km/u

'Dat werkt pas goed als je een uitgebreid netwerk van camera's hebt. We profiteren mee van het netwerk van 10-tallen ANPR-camera's in de aangrenzende zone Balen-Dessel-Mol. En ook politiezone Neteland.

Zelf hebben we er nu 8, maar we willen elk jaar 3 nieuwe toestellen bij aankopen. Er komen binnenkort ook drie nieuwe trajectcontroles bij, onder meer tussen Laakdal en Meerhout', besluit korpschef Dirk Van Aerschot.  (pb-pol)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto