Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

34e Open Monumentendag Vlaanderen start onder grote belangstelling

De editie met als centraal thema 'duurzaamheid' ging deze ochtend van start in het ochtendgrijs. Ondanks die mistige start wordt het vandaag prima weer. De weersvoorspellingen beloven een zonnige namiddag met zo'n 22 graden en een zwakke wind. Na de virtuele en hybride edities van de voorgaande coronajaren, zetten lokale organisatoren terug maximaal in op vrij toegankelijke activiteiten zonder reservatie. Ideaal voor wie er last minute spontaan op uit wil trekken. Bekijk enkele interessante cijfers over het aanbod van activiteiten. 

Open Monumentendag is het grootste culturele evenement dat ieder jaar in september over heel Europa wordt gevierd. Samen met de Europese lidstaten wordt een thema vastgelegd waar alle deelnemende landen rond werken.

In 2022 staat duurzaamheid centraal, een actueel thema binnen de erfgoedsector. Verschillende deelaspecten worden vandaag belicht: restauratie & herbestemming, omgeving, circulariteit en gemeenschapsvorming via vrijwilligerswerking. 

"Erfgoed gaat in zijn essentie over het zorg dragen voor onze leefomgeving, onze monumenten en landschappen, groot en klein. Zorg dragen voor erfgoed, komt echter niet vanzelf. In heel Vlaanderen zetten duizenden vrijwilligers zich in om het erfgoed in hun buurt te onderhouden, te herstellen of open te stellen voor het publiek.

Zonder hun inzet, zouden we heel wat minder erfenis hebben om na te laten aan onze kinderen." - Matthias Francken, directeur Herita.  OMD  - Foto's Griet Langbeen.
 

OMD

OMD

Deel dit artikel