Vrijdagavond vierde BIG vzw, Brandweerinformatiecentrum voor gevaarlijke stoffen, haar 35-jarig bestaan.  Es Goossens, algemeen directeur : 'Dit jaar bestaat BIG 35 jaar en dat is een geschikte gelegenheid om de geschiedenis van BIG te boek te stellen nu de verhalen over het prille begin nog uit eerste hand konden worden vernomen. Daarom worden in het boek ‘35 jaar BIG’ een aantal pioniers van het eerste uur aan het woord gelaten. BIG vzw is al de mensen die hebben bijgedragen dat het centrum staat waar het nu staat enorm dankbaar en wil hen met dit boek op passende wijze in de bloemetjes zetten.

BIG is zeker niet alleen meer een begrip in brandweermiddens. BIG staat garant voor kennis ter zake, maar kennis ter zake met een persoonlijke toets. Een BIG dat luistert naar de problemen van zijn gebruikers en actief mee denkt en zoekt naar de best mogelijke oplossing rekening houdend met de economisch moeilijke realiteit. Ook aan onze industriële contacten een welgemeend woord van dank voor het vertrouwen dat zij stelden en nog steeds blijven stellen in onze organisatie. Weet dat onze mensen dag in en dag uit werken om u bij te staan in uw streven naar een veiligere werkomgeving,' aldus Es Goossens, algemeen directeur BIG.

BIG aan de Technische Schoolstraat in Geel verleent diensten en producten aan interventie- en overheidsdiensten en industrie. Als onafhankelijke organisatie wil zij een schakel blijven tussen de wetgeving en de praktijk. In die 35 jaar werden al heel wat mensenlevens gered.

Als vzw heeft BIG zich tot doel gesteld om informatie over gevaarlijke stoffen te verzamelen en ter beschikking te stellen van het publiek om zo bij te dragen tot een veiligere en betere leefomgeving. Het hart van BIG is een databank met informatie over meer dan 50.000 stoffen en mengsels.

BIG noodcentrum 24/24

BIG is als noodcentrum 24u op 24 bereikbaar en telt 45 medewerkers. De organisatie heeft wereldfaam met heel wat referenties o.a. in Duitsland, Zwitserland, Benelux, Azië en Amerika.  De financiering gebeurt door bedrijven en de overheid.

Op de foto : Vera Celis burgemeester van Geel ontvangt uit handen van Es Goossens, algemeen directeur BIG,  het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘35 jaar BIG’.

Foto's Guy Verellen / Nnieuws.