Van 12 tot 26 juli trekken 36 Kempense jongeren en 4 leerkrachten op zomerkamp naar China. Ze zetten daarmee de 40 jaar diplomatieke samenwerking tussen België en China in de verf.

De aanleiding van dit zomerkamp is het bezoek van Kathleen Helsen, Vlaams Parlementslid, aan Changai en Beijing in september 2010.

Tijdens dat bezoek had de Herseltse politica een ontmoeting met de minister van onderwijs, de aministratie onderwijs. Ze bezocht er in beide steden de universiteit, de lerarenopleiding en een basis- en secundaire.

De goede contacten met de Chinese instellingen en de overheid leidden tot een uitnodiging van de Chinese ambasade aan Kathleen Helsen om samen met het Hanban Confucius Institute een project te organiseren. Het resultaat is een zomerkamp voor jongeren en leerkrachten.

De Kempense scholen kregen de kans om 36 leerlingen en 4 leerkrachten te selecteren. Onder hen een aantal leerlingen uit Herentals en Westerlo.

Tijdens een tweedaagse in de Hoge Rielen in Tielen bereiden de jongeren zich voor en dompelen ze zich onder in de eerste tekenen van cultuur, Chinese gewoonten,