Op zaterdag 21 juni fietsen 3500 Vlamingen op en rond de legendarische Mont Ventoux. Het evenement is de apotheose van Mon Ventoux, de beweegcampagne van Sporta. De organisatie trekt voor het tiende jaar op rij naar Zuid-Frankrijk. Onder de deelnemers van de jubileumeditie: Vlaams minister van sport Philippe Muyters en ex-judoka Gella Vandecaveye.  Nieuw is La Vintoux, een tocht voor de fietsende fijnproever in de omgeving van de Mont Ventoux. Uit Herentals rijdt o.a. ook perscollega Bart Lamers mee.

Wat in 2005 begon als Ventourist/Ventousiast met 1200 fietsliefhebbers, mondt in 2014 uit in een apotheose met 3500 deelnemers. Op 21 juni volgt na de (ontspannende) inspanning op de fiets een spetterend jubileumfeest in Malaucène, aan de voet van de Kale Berg. Mon Ventoux wil iedere fietser ‘zijn Ventoux’ laten beleven.

Van startende fietser over wielertoerist tot cyclosportieve, iedereen komt tijdens dit evenement aan zijn of haar pedaaltrekken. Het deelnemersveld bestaat uit fietsende fijnproevers, startende en gevorderde fietsers. Ze kiezen voor La Vintoux, Ventourist of La Cannibale/La Cannibalette.


Mon Ventoux 2014: één evenement, drie gouden uitdagingen

La Vintoux = geen Ventoux-beklimming maar 2 fietslussen, 1 vanuit Malaucène (56km), 1 vanuit Bédoin (48km)

La Vintoux is de nieuwste telg van de Mon Ventoux-familie. Speciaal voor de tiende editie van de beweegcampagne biedt Sporta een toeristische fietstocht in de Ventoux-streek aan. Fietsen tussen de Provençaalse wijngaarden, wegdromen bij zoveel natuurschoon én proeven van lekkere streekproducten bij de lokale wijnboeren, La Vintoux is de tocht voor de fietsende fijnproever!

Ventourist = 1 col, 3 startplaatsen, 1912 m hoog

Met Ventourist blijft Sporta trouw aan haar missie om de Vlaming uit de zetel en aan het bewegen te krijgen. 21, 22 of 26 km afhaspelen over stijgend asfalt naar een hoogte van 1912 m. De beklimmingen van Malaucène, Sault en Bédoin met de laatste kilometers in het beroemde maanlandschap spreken tot de verbeelding.

La Cannibale = 6 cols, 4529 hoogtemeter, 173 km lang/La Cannibalette = 4 cols, 3525 hoogtemeter, 131 km lang

La Cannibale is de cyclosportieve die naar de bijnaam van Eddy Merckx verwijst: de Kannibaal. Vanuit Malaucène wacht de eerste col van de dag, de Mont Ventoux. Na de afdaling naar Sault volgt een lus van 100 kilometer over 4 kuitenbijters: col d’Aulan, col de Perty,  col de Saint-Jean en col de l’Homme Mort.

La Cannibalette is het kleine broertje van La Cannibale. Ook La Cannibalette start in Malaucène en finisht op de top van de Mont Ventoux, maar laat de col de Perty en de col de Saint-Jean links liggen.

Op de foto's o.a.  Saartje Vandendriessche met haar fietsvriendin, en de winnaar van La Cannibale professor Hendik Vos met zijn vrouw / Foto's van the Man / Nnieuws.