Een nieuwe peiling geeft een stijging in aantal kiesintenties voor de N-VA met bijna 7 procent tegenover de vorige verkiezingen. Bart De Wever blijft ook met stip de populairste politicus in Vlaanderen. De CD&V gaat fors achteruit.



Het onderzoeksbureau Ipsos heeft een politieke peiling gehouden in opdracht van vtm en De Morgen bij 1450 representatieve respondenten. De peiling werd uitgevoerd tussen 30 november en 2 december en dateert dus van na het begrotingsakkoord. 878 Vlamingen en 572 mensen in Wallonië namen deel aan de peiling.

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden dan zou N-VA 35,1 procent van de stemmen binnenrijven. Dat is opnieuw een serieuze stijging tegenover de 28,4 procent van de stemmen bij de laatste verkiezingen.

Sp.a kent een status quo tegenover de laatste verkiezingen met 14,9 procent van de kiesintenties. De Christen-democraten van CD&V dalen naar 14,4 procent (tegenover 17,6 procent in 2010).

Open VLD daalt een weinig naar 13 procent. Vlaams Belang verliest opnieuw terrein volgens de peiling met 11,1 procent. Dat is bijna 2 procent verlies.

Groen! verliest tegenover de 7 procent van 2010 en eindigt in de peiling op 5,7 procent. LDD kwijnt verder weg met 3,1 procent (3,8 bij de laaste verkiezingen).

Wallonië: PS blijft marktleider, MR moet incasseren
In Wallonië geeft de peiling een status quo aan voor de PS tegenover de vorige verkiezingen met 37,6 procent. De MR verliest fors met 17,6 procent (22,2 procent in 2010). Bij een eerdere peiling voor het politieke akkoord stond de MR nog op 22 procent.

Nog opmerkelijk is het resultaat in de peiling van het Front National. De extreemrechtse partij behaalde bij de vorige verkiezingen slechts 1,4 procent van de stemmen. In de laatste peiling verrast het FN met 5,3 procent wat meteen zou betekenen dat ze de kiesdrempel zouden halen.

Nog opmerkelijk: Di Rupo derde populairste politicus in Vlaanderen
In Vlaanderen staat Bart De Wever nog steeds met stip op kop als populairste politicus met 65 procent van de stemmen in de opiniepeiling.

Kris Peeters volgt op 53 procent en opmerkelijk, plaats drie wordt ingenomen door Elio Di Rupo met 48 procent van de stemmen.
In Wallonië staat Elio Di Rupo helemaal vanboven met 67 procent. Guy Verhofstadt en Joëlle Milquet delen de tweede plaats met 50 procent.

(belga)