Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

35e Kartoenale Olen opnieuw schot in de roos in originaliteit en creativiteit : Belg Luc Descheemaeker wint hoofdprijs - extra foto's

Olen Kartoenale 2023

Vrijdagavond kregen de winnaars van de Olense Kartoenale 2023 in het gemeentehuis van Olen hun welverdiende prijs.   De internationale kartoenwedstrijd kent wereldwijd erkenning én waardering.  De resultaten zijn opnieuw een verbluffend schot in de roos in originaliteit en creativiteit.

Het hoofdthema was dit jaar ‘Zwerfvuil'. Het thema van de prijs van Amnesty International  ‘Iedereen heeft recht op een passende woning’.

Maar liefst 457 cartoonisten uit 63 verschillende landen gingen creatief aan de slag met de thema’s. Dit leverde 1.518 cartoons op waaruit een deskundige jury uiteindelijk de winnaars koos.

De 1e prijs ging naar Luc Descheemaeker, de bekende cartonist O-sekoer uit Torhout.  Hij ontving uit handen van schepen Kris Gebruers “De Tinnen Pot” de 1e prijs ter waarde van €1.500.  

“Ik ben de organisatie hier in Olen heel dankbaar. M'n cartoon  presenteert een beetje een doembeeld”, lacht Luc, de laureaat uit Torhout.  “Had je al gemerkt dat ik geen mensen heb getekend? Want als die verdwenen zijn, zullen de mieren voor het opruimen moeten zorgen.

Descheemaeker won in het verleden al heel wat prijzen, waaronder als fotograaf de Gouden Lens, de eerste prijs op het Cartoonfestival Knokke-Heist en in de United Nations/Ranan Lurie Political Cartoon Awards won hij de tweede prijs. Hij won de cultuurprijs 2016 van de stad Torhout.

De 2e prijs ging naar Colombiaan Angel Ramiro Zapata Mora. Hij haalde voor het derde jaar op rij een prijs binnen.  

De 3e prijs was voor Musa Gumus uit Istanboel. Hij reisde samen met zijn zoon af naar Olen. En zelfs de winnaar van de 4e prijs, David Hafez, kwam helemaal vanuit de USA naar de pottengemeente gevlogen om de prijsuitreiking bij te wonen. 

De prijs voor de allerbeste Belgische inzending onder de 16 jaar ging naar Wolfgang De Bont uit Herentals, net als in 2019, 2021 en 2022.   In de jeugdcategorie ging de prijs voor beste internationale inzending naar Sudem Duran uit Turkije.

Bij aanvang van de proclamatie kregen 2 pioniers - de harde werkers van het eerste uur - die al 35 jaar in het organisatiecomité zetelen, een gepast hulde : Cois Veldeman en Paul Cerstiaens. Na afloop mochten de winnaars van de Kartoenale fietsfotozoektocht nog hun attentie in cadeaubons afhalen.

De thema’s voor de 36e editie 2024 zijn 'Verkeersborden' voor de Olense Kartoenale en 'Recht op protest' voor de prijs Amnesty International.

De unieke tentoonstelling is heel de maand november en december tijdens de openingsuren van het gemeentehuis, Dorp 1 in Olen gratis te bezoeken.  Een aanrader.

Winnaars fietszoektocht

Naast de gekende cartoonwedstrijd vond tijdens de zomerperiode ook de Kartoenale fietszoektocht plaats. Deelnemers Elisabeth Van Hemelryck, Bart Van Looy, Rita Verbeeck en Els Soudan eindigden ex aequo met een score van 103 op 120 punten. Zij kregen elk een geldprijs in de vorm van Olense cadeaucheques. De oplossingen zijn vanaf maandag 13 november terug te vinden op www.olen.be.

Foto's Adrie de Kok / NNieuws / red. Guy Verellen.

 

1e Prijs cartoon Luc Descheemaeker  (Torhout)

1e Prijs cartoon Luc Descheemaeker (Torhout)

Dorp, Olen, België

Olen Kartoenale 2023

Deel dit artikel