U bent hier

37 cultuurcentra maken werk van jong talent

Kempen regio | Vlaanderen
13.09.2021 - 10.05u
Door: Herman Gezelle

'Eigen Kweek' is een ontwikkelingstraject voor jonge podiumkunstenaars en aspirant zakelijk leiders.

In de provincie Antwerpen kozen 13 cultuurcentra uit 71 inzendingen 'project Donald' van tweemanscollectief VETO om te ondersteunen en te programmeren. 13 aanbevelingen dus, om de premièrevoorstelling op zaterdag 25 september in Cultuurcentrum Zwaneberg Heist-op-den-Berg te gaan zien.

Het is 1968. Donald Crowhurst neemt deel aan de eerste solo-zeilwedstrijd rond de wereld. 243 dagen lang is hij alleen op zijn boot. Als hij bijna bij de finish is, geeft hij op.

Hij laat zich afdrijven op de Atlantische Oceaan en houdt zich niet meer bezig met de snelheid die hij maakt. Hij spendeert zijn tijd met het schrijven in zijn logboeken.

Daarin is te lezen hoe hij verdwaald raakt in zijn eigen leugens en groeiende verwarring. Zijn schip wordt onbemand teruggevonden.

Na anderhalf jaar lockdown kunnen veel mensen zich voorstellen hoe eenzaam Donald zich moet hebben gevoeld.

Tweemanscollectief VETO is gaan praten met mensen die door de coronacrisis hun richting verloren. Het resultaat is project Donald, een live podcast op scène waarin de stemmen van drie verschillende mensen naast die van Donald klinken.

Anna Dupon en Xandry van den Besselaar vertellen, draaien aan de knoppen en openen je oren voor een verhaal over afzondering en weer samenkomen.

EIGEN KWEEK

Eigen Kweek is het ontwikkelingstraject van 37 cultuurcentra in Vlaams-Brabant, Antwerpen en West-Vlaanderen voor de talentontwikkeling van podiumkunstenaars én aspirant zakelijk leiders. Het traject ondersteunt drie nieuwe podiumcreaties met daaraan gekoppeld telkens één aspirant zakelijke leider. In 2021 - 2022 zijn dat: DINSDAG.ORG (Bas Vanderschoot en Jeff Aendenboom), Tweemanscollectief VETO (Anna Dupon en Xandry van den Besselaar) en Gina Beuk, Iris Donders, Patricia Kargbo en Lucie Plasschaert voor de derde productie. De aspirant zakelijke leiders zijn Paulien Dewit, Vera Otte en Astrid De Haes en zij worden gecoacht door Karolien Derwael van Klein Verzet.

In totaal dragen 37 cultuurcentra dit initiatief, samen met werkplaats Cas-Co (Leuven) en alternatief managementbureau Klein Verzet. Het gaat om 10 centra in Vlaams-Brabant (met 30CC in Leuven als coördinator), 13 centra in Antwerpen (met Liers Cultuurcentrum en CC Brasschaat als coördinatoren) en 14 centra in West-Vlaanderen (met De Grote Post in Oostende als coördinator).

Om dit project kadert binnen de bovenlokale cultuurprojecten van de Vlaamse Overheid. Hiermee worden 6 podium creaties gerealiseerd, waarvan 3 dit seizoen (2021 – 2022) zullen spelen en 3 volgend seizoen (2022 – 2023).

Samengevat voor dit seizoen zijn dat:

DINSDAG.ORG - The Memeing of life
Première: 17 september 2021 - CC Het Gasthuis in Aarschot
Tweemanscollectief VETO - project Donald
Première: 25 september 2021 - CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg
Gina Beuk, Iris Donders, Patricia Kargbo en Lucie Plasschaert - Nachtdieren (+ foto in bijlage)
Première: 11 februari 2022 - CC de Spil in Roeselare.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto