U bent hier

37 maanden cel gevorderd voor tientallen diefstallen uit rusthuizen, ook in Westerlo

Westerlo
02.08.2019 - 00.39u
Door: Mark Jaspers

Een 40-jarige man uit Charleroi heeft zich voor de correctionele rechtbank van Veurne moeten verantwoorden voor 38 inbraken en diefstallen uit rusthuizen. Het openbaar ministerie vorderde een effectieve gevangenisstraf van 37 maanden. Zijn kompaan riskeert 14 maanden cel.

De bal ging aan het rollen toen Anthony C. op 24 juli 2016 zijn slag sloeg in een rusthuis in Veurne. Met de bankkaart van het slachtoffer werd ruim 6.000 euro afgehaald en nog eens 10.000 euro werd overgeschreven naar de rekening van Imed A. (38).

Die Marokkaanse beklaagde ontkent echter zijn betrokkenheid bij de feiten. "Het spijt me dat ik het geld heb gebruikt om op reis te gaan, maar met diefstallen en C. heb ik niets te maken. Ik ken hem zelfs niet", zei A. op de zitting.

Dankzij verder onderzoek kon de rusthuisdief gelinkt worden aan 38 gelijkaardige diefstallen van 2012 tot 2018. Het gaat onder andere over diefstallen in Aalst, Leuven, Westerlo en Blankenberge. Uiteindelijk werd Anthony C. op 30 september 2018 bij een routinecontrole opgepakt door de lokale politie van Brussel. De verdachte probeerde nog te ontkomen door uit een raam te springen, maar brak daarbij zijn enkel.

Na zijn aanhouding bleek dat de man uit Charleroi bij verstek al veroordelingen van in totaal ruim zeven jaar cel had opgelopen. Tegen die vonnissen tekende hij toen verzet aan, maar een groot deel van die straffen werd al bevestigd.

In het licht van die veroordelingen vroeg de verdediging een milde straf, omdat de feiten uit dezelfde periode dateren. "Mijn cliënt heeft volledig open kaart gespeeld en wil zijn oprechte excuses aanbieden aan de slachtoffers", aldus meester Julien Wydoodt.

De rechter doet uitspraak op 14 augustus. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto