Het buurtcomité De Ronde Vijver dat zich ontfermt over het dossier van de politieke vluchtelingen in de Residentie in Lichtaart neemt de berichten over extra asielzoekers in Lichtaart niet. Ze vroegen een spreiding in Kasterlee van de 250 die naar Lichtaart kwamen. Het draait mogelijk anders uit. Bij de 250 voor De Residentie kwamen er nog eens 50 bij en ook De Hoge Rielen wil er nu ook nog 70 opvangen.

Jo Van Beek van het buurtcomité De Ronde Vijver: "Staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken plaatst straks hiermee het koninginnenstuk van de opvangplaatsen op de federale agenda.

Dit dossier wordt eerstdaags gestemd op het kernkabinet en alvorens uw vertrouwen ten gronden te kunnen schenken dienen volgende items U bekend te zijn.

Sta ons toe U te informeren over enkele aspecten die het dossier zo bijzonder maken en het doet onderscheiden van andere opvangdossiers.

- Omgeving en luxe kader

Het voormalige hotel is gelegen te midden een residentiële buurt in een oase van bos en rust. Al is het hotel inmiddels wat gedateerd, het was niet voor niets de keuze van onze Rode duivels tijdens Euro2000. Vluchtelingen genieten er straks van een accommodatie die in het verleden geroemd is geweest om zijn unieke locatie, statige gevel en impressionante ruimtes + kamers. Een zondvloed van luxe-elementen en prachtige kader wat niet te associëren is met noodopvang en een gevaarlijk precedent kan scheppen.

Volgende kanttekeningen dienen geplaatst te worden:

1/ Deze opvangplaats staat in groot contrast met andere opvangcentra's, waar lotgenoten het moeten stellen met een tentenkampen of containers.

2/ De geplaatste asielzoekers beschikken over smart-phone en kunnen het thuisfront eenvoudig berichten over hun unieke verblijfs-accomodatie. Dit is regelrechte provocatie en aanstootgevend voor de thuisblijvers!

3/ Wat gaat de mening van de eigen burger zijn, als ze straks moeten accepteren dat vluchtelingen beter gehuisvest worden dan eigen landgenoten (ouderen, armen, daklozen of mensen met tegenslag die allen op een beter bestaan hopen maar daar geen uitzicht op hebben)?

4/ Bij goedkeuring is het een kleine moeite om te trachten bij de internationale pers een lont aan te steken. Eén internationale media die het oppikt en België hangt aan de internationale schandpaal! Alle inspanningen van Charles Michel ten spijt om ons land te gaan promoten in het buitenland.

In bijlage vindt u een aantal foto's van dit hotel die we van hun website zelf hebben gehaald.

- In een perimeter van amper 15 km zijn straks bijna 900 opvangplaatsen voorhanden! Is dat nog gezond en verantwoord?

70 opvangplaatsen aan de rand van en 300 opvangplaatsen binnen de immer rustige en bescheiden landelijke deelgemeente "Lichtaart".

Sterker nog: het merendeel geconcentreerd in één buurt, namelijk de residentiële wijk "het Villapark", die daar ruimtelijk contradictorisch voor bestemd is.

Met amper 95 woningen rondom "De Residentie" ziet deze buurt zijn populatie in één klap verdubbelen en wordt deze omgeving sterk ontwricht.

Het buurtcomité had zich in het verleden steeds constructief opgesteld tegenover vluchtelingenopvang, maar in plaats van begrip stoten ze tot tweemaal toe op een brutale vermeerdering van het aantal opvangplaatsen.

Terecht vragen zij zich af waarom een spreidingsplan geen optie is en maken zich ernstige zorgen om hun leefomgeving.

- Koninklijk besluit aangaande opvangplaatsen voor vluchtelingen schiet tekort!

Niemand zal er aan twijfelen dat het KB noodzakelijk was om Fedasil in staat te stellen de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden.

Blijkbaar heeft bij de stemming niemand ingezien dat het in zijn huidige vorm net iets te vergaand is. Aanbieders met infrastructuren in hun bezit krijgen onvoorwaardelijk de vrijheid om eender waar en tegen elke prijs een opvangcentrum te kunnen openen. Alleen een keuring naar de normen van Fedasil kan volstaan.

Betrokken eigen bevolking, noden of bijzondere omstandigheden kunnen koudweg genegeerd worden. Deze mensen en milieus worden elk recht van spreken of verweer ontnomen!

Het is uitkijken naar de eerste of meerdere rechtszaak die het KB in twijfel zal trekken bij de raad van state.

Terwijl veel ingerichte slaapgelegenheden voorhanden zijn mogen de eigenaars deze achterhouden ten nadele van mensen welke een centra opgedrongen wordt. Erg ongelijk en discriminerend!

- Vluchtelingen zijn mogelijks goud dat blinkt! Het is denkbaar dat niet altijd goede bedoelingen de drijfveer zijn voor vluchtelingenopvang, maar mogelijks ook economische modellen.

Mensonwaardig

Als dit een bewuste opzet is dan zijn we even mensonwaardig bezig als andere schakels in de vluchtelingenketen. Niet alleen met boten wordt dan munt geslagen uit de opvangcrisis!

- NVA maakt eigen voorspellingen waar! Uitspraken van Bart De Wever: "We moeten gastvrij zijn, maar niet onnozel!" en uit dezelfde mond hoorden we: "een majeur incident nodig om de boel te doen ontploffen".

Goed nieuws voor de NVA-frontman: Wij zijn gastvrij, maar niet onnozel!!! Een beperkte groep mee inburgeren kan aanvaard worden, maar een "mission impossible" van 300 mensen in een luxe-kader is gelijk "onnozel" te noemen.

En wat zijn tweede quote betreft: reacties op de krantenartikels spreken boekdelen. Eigen bevolking pikt deze toestanden niet langer meer. Dit zou wel eens de spreekwoordelijke druppel kunnen worden voor het "majeur incident".'