Na 29 december volgt... 31 december. Althans in de eilandenstaat Samoa. De overheid heeft er namelijk beslist om 30 december dit jaar over te slaan. Een tijdsingreep om de handel met de grote buren wat vlotter te laten verlopen...

Samoa is een eilandenstaat in het midden van de Stille Oceaan, op amper een dertigtal kilometer van de denkbeeldige internationale datumgrens. Aan de zijde waar Samoa ligt, is het bijvoorbeeld maandag. Aan de andere zijde van de datumgrens is het al dinsdag.

Maar de eilandengroep heeft nu beslist om over de datumgrens te wippen, van de oostelijke naar de westelijke kant. Dat gebeurt door een dag over te slaan, en de regering koos voor 30 december.

De belangrijkste reden voor de sprong over de datumlijn is dat Samoa voortaan dezelfde datum wil aanhouden als de voornaamste handelspartners Australië en Nieuw-Zeeland. De communicatie tussen Samoa enerzijds en de twee grote buren anderzijds verliep naar verluidt niet altijd even vlot.

Waar is het eerste feestje? Hier is het eerste feestje!

De beslissing - die overigens eerder dit jaar al werd genomen, maar toen was nog geen exacte datum bepaald - heeft echter ook een aantal andere gevolgen. Zo zal Samoa voortaan het land zijn dat het eerst officieel Nieuwjaar kan vieren. Samoa wordt ook het eerste land waar de zon op gaat, en niet langer het laatste land waar de zon onder gaat.

Opmerkelijk is dat Samoa dertig jaar geleden exact de omgekeerde beweging maakte. In 1982 liet Samoa zich namelijk door de Amerikanen overhalen om zich in dezelfde datumzone als de VS te positioneren. Dat zou de relaties en de handel met de VS vereenvoudigen, klonk het toen. 4 juli 1982 duurde op Samoa daardoor geen 24 maar 48 uur.

Op Samoa leven ongeveer 200.000 mensen. Degenen onder hen die op 30 december normaal moesten werken, hoeven overigens niet te vrezen dat ze een dag loon door de neus geboord zien. Zij worden namelijk doorbetaald alsof ze gewerkt hebben op 30 december.

Bron : Belga