Klimaatbeleid werkt door wat je ermee doet. Op het klimaatplatform voor lokale overheden presenteerde de provincie Antwerpen 39 gemeentelijke voorbeeldacties om trots op te zijn. Vooral omdat ze aantonen dat klimaatmaatregelen nemen winstgevend is voor mens en milieu.

"De provincie startte in 2011 de campagne KlimaatNeutrale Organisatie 2020, zowel voor zichzelf als ter ondersteuning van de gemeenten. Vanuit de eigen ervaringen, met onszelf als voorbeeld, met de ontwikkelde expertise en tools ondersteunen we lokale besturen bij het ontwikkelen en realiseren van een lokaal klimaatbeleid.

En dat lokale besturen de eigen uitstoot kunnen verminderen is bewezen", aldus gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor leefmilieu. "Tijdens het klimaatplatform kregen de deelnemers een greep uit de ondersteuning die de provincie biedt bij uitvoer van klimaatacties en werden de reeds gerealiseerde acties die gemeenten namen om de broeikasgasuitstoot binnen de eigen organisatie te verminderen in 2014 bekendgemaakt."


Het gemeentelijk klimaatbeleid is de laatste jaren explosief gegroeid onder impuls van de provincie Antwerpen en de intercommunales IOK, IGEMO en IGEAN. Bijna alle lokale overheden engageerden zich intussen om een klimaatdoelstelling te behalen. Geen doelstellingen zonder acties om ze uit te voeren. Dat werd aangetoond door 39 gemeenten op het door de provincie georganiseerde klimaatplatform voor lokale overheden van 4 februari 2015. Het bewijst dat het klimaatengagement bij de lokale besturen leeft én werkt!

Bewuste keuzes maken
Elke gemeente koos één actie uit 2014 waarop ze terecht fier is. Deze acties en hun resultaten draagt de provincie Antwerpen uit als voorbeeld voor andere gemeenten en sectoren. De Antwerpse gemeenten kiezen voor een doorgedreven klimaatbeleid.

Wie volgt? Elke overheid en organisatie kan immers zelf kiezen hoe ze omgaat met de eigen uitstoot. En kiezen voor minder CO2-uitstoot is inzetten op de toekomst. Maar dat niet alleen.

• Duurzaam bouwen en energie-efficiënte verwarming doet de gebouwwaarde van je
eigendommen stijgen;
• Hernieuwbare energie plaatsen, maakt je onafhankelijk van stijgende prijzen op de
energiemarkt;
• Door je duurzaam te verplaatsen, werk je aan betere luchtkwaliteit en een betere
conditie;
• Door het licht enkel te laten branden als het nodig is, vermijd je onnodige kosten;
• Ecologisch groenbeheer geeft winst voor de uitstoot en de natuur in de buurt;
• Kraantjeswater drinken is veel goedkoper en even gezond.
Vanzelfsprekend houdt het klimaatbeleid van de gemeenten veel meer in dan enkel de acties die hier vermeld worden. De ambities van de gemeenten gaan verder: de gemeentelijke klimaatactieplannen bevatten een opsomming van de maatregelen om de klimaatdoelstellingen te bereiken.
Op zoek naar meer handige tips en weetjes over hoe je zelf kunt helpen de opwarming van de aarde te voorkomen? En dat op een manier waarmee je meteen geld of tijd bespaart? Word mee "vriend van de fiets", "vriend van den tap" of zelf "vriend van mijn ijskast" op www.vriendvan.be.

"Klimaatbeleid in onze provincie en gemeenten is niet alleen essentieel om mee uitvoering te geven aan de EU-doelstellingen. We bereiden bovendien de gemeenten zelf en hun inwoners voor op toekomstige verplichtingen. Stap voor stap, op maat van de gemeenten en met de nodige ondersteuning vanuit al onze provinciale diensten en expertisecentra laten we oude routines los en slaan we een nieuwe weg in.

Het blijft belangrijk om het bestaande klimaatbeleid te vertalen naar de inwoners. Dat doen we onder meer via onze expertisecentra als de Hooibeekhoeve en Kamp C, maar ook via de laagdrempelige 'Vriendvan'- campagne. 'Vriend van' maakt het leven gemakkelijker en is tegelijkertijd goed voor het milieu en de portemonnee.

Ook in deze campagne geven de gemeenten het goede voorbeeld. Inzetten op klimaat is niet alleen goed voor het milieu, het geeft ook financiële ruimte. En dat is in een periode dat we als lokale besturen de broeksriem moeten aanhalen niet onbelangrijk", aldus gedeputeerde Rik Röttger.

Meer info:
www.vriendvan.be
www.provincieantwerpen.be
www.kampc.be