U bent hier

3Bn Parachutisten Tielen simuleren mijn-explosies voor missie naar Mali

Internationaal | Kasterlee | Vlaanderen
22.02.2017 - 14.45u
Door: Herman Gezelle

Militairen van het 3Bn Parachutisten Tielen bereiden zich deze week voor met een 'synthese-oefening' op een buitenlandse missie naar Mali. Deze opdracht bestaat hoofdzakelijk uit de beveiliging van de trainers en de installaties in het kader van de EUTM (European Union Training Mission) Mali.

De para's uit Tielen, met veel militairen uit de Kempen, vertrekken eind april naar Mali om hun collega's af te lossen. De korpscommandant heeft er voor gekozen om zijn manschappen op te splitsen in 2 groepen (telkens +- 90 manschappen) die telkens gedurende 3 maand deze opdracht uitvoeren.

Dit geeft aan meer manschappen de mogelijk om effectief deel te nemen aan een buitenlandse opdracht en is voor de familieleden minder zwaar om hun militair zo lang te moeten missen.

In enkele minuten tijd maken de para's hun voertuig onbruikbaar en trekken ze zich terug terwijl hun sectieleden rondom de pantserwagen de situatie beveiligen.

Ofschoon het hier om een oefening ging, worden de basistechnieken gedrild, zodat de militairen in een levensechte situatie weten wat doen. Bijna alle situaties kunnen nagebootst worden behalve het weer, het tropische Mali ligt net boven de evenaar.

'Eerste buitenlandse opdracht voor velen'

Voor velen is het hun eerste buitenlandse opdracht. Ze hebben wel veel vertrouwen omdat ze er allemaal van overtuigt zijn dat ze goed opgeleid en getraind zijn. De aanpassing aan de weersomstandigheden zal ook goed verlopen. Het is gemakkelijker om zich aan te passen van koud naar warm dan van warm naar koud.

Voor Lt. Raphaël D., (28 jaar), peletonscommandant is het ook zijn eerste buitenlandse opdracht. 'Ik zie het volledig zitten. M'n partner is ook officier, maar dan bij de 11 Gn in Burcht. Zij vertrekt binnenkort voor enkele maanden naar Litouwen. En tegen dat zij terugkomt, ben ik misschien al terug naar een andere buitenlandse opdracht vertrokken.'

Ook 1e Soldaat Ruben ziet zijn eerste buitenlandse opdracht volledig zitten. 'Ik ben beroepsmilitair en para geworden om het avontuurlijke aan deze job. Dat er tijdens buitenlandse opdrachten of andere missies een extra premie bijkomt, is uiteraard heel welkom.
Velen vinden dat de contacten met het thuisfront, dankzij de sociale media, nu veel gemakkelijker zijn tegenover vroeger. En toch zijn er nog steeds mannen bij die liever brieven schrijven. Dit heeft uiteraard ook zijn charmes.'

Trainingsmissie Mali

Het eerste mandaat van deze EUTM werd reeds opgesteld in februari 2013 op vraag van de Malinese regering om de Malinese strijdkrachten te trainen. De trainingsmissie in Mali kadert in het herstel en een blijvende vrede in Mali. Deze is essentieel voor een stabiliteit op lange termijn in de Sahel-regio en bij uitbreiding ook voor Afrika en Europa. Op 23 maart 2016 werd een derde mandaat goedgekeurd. Er nemen in totaal zo'n 550 militairen, waarvan 200 instructeurs, van verschillende nationaliteiten (26 landen) deel aan de EUTM.

Redactie en foto's Johan Temmerman / NNieuws

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto