De grootste 3D-printer van de wereld staat klaar op de site van Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in Westerlo om een huis met twee verdiepingen te printen. Geïnteresseerde bedrijven zijn vanaf het najaar welkom in Westerlo om met de printer te experimenteren. Zo willen we de Vlaamse bouwsector met praktijkvoorbeelden overtuigen van deze innovatieve techniek.

Hoewel 3D-printen wereldwijd veel aandacht krijgt, is het nog even wachten op de eerste 3D-geprinte woning in Vlaanderen. "Toch komt de techniek stilaan in een stroomversnelling", zegt Kai Van Bulck.

Hij is voor Kamp C betrokken bij het C3PO-project, dat de Vlaamse bouwwereld moet klaarstomen voor de technologie. De betonprinter die zopas aangekomen is in Westerlo zal daarin een cruciale rol spelen.

Voor dit innovatief project kan Kamp C rekenen op een aantal prominente partners: Beneens, ETIB/CONCRETE HOUSE, Groep Van Roey, Thomas More, Trias architecten, Ugent en Vicré. Saint-Gobain Weber België werkt ook mee aan het project.

Trail-and-error

Zo'n vijf jaar geleden startten enkele Belgische universiteiten met de eerste onderzoeksprojecten rond het 3D-printen van bouwonderdelen. De techniek is stilaan klaar voor de volgende fase. Van Bulck: "We zijn op een punt gekomen dat we al die theoretische kennis kunnen uittesten in de praktijk. Dat is precies wat we gaan doen met onze 3D-printer. De voornaamste focus zal zijn om de technische uitdagingen waar de techniek nog voor staat, te overwinnen via trial-and-error."

Zelf experimenteren

Kamp C start momenteel met een demofase. Alle geïnteresseerde bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen zijn vanaf het najaar welkom om de printer uit te proberen. Die tests zullen helpen om technische vragen uit te klaren. Zelf cement meebrengen is niet nodig: "We zorgen ervoor dat alle materialen die we al hebben uitgetest, aanwezig zijn", zegt Van Bulck. Kamp C rekent aan de deelnemers enkel de materiaal- en elektriciteitskosten aan.

Sector overtuigen

Bedrijven zullen zeker nog tot 2020 met de printer kunnen experimenteren. Tijd genoeg om kennis te maken met alle voordelen van de techniek. "Het zijn vooral de complexe bouwonderdelen waarvoor de betonprinter een grote meerwaarde heeft", weet Van Bulck. "Denk maar aan gewelven of gebogen muren. Vandaag worden die elementen nog op de werf zelf gemaakt. Dankzij de printer is dat binnenkort misschien verleden tijd."

Volgens Van Bulck zal de testfase op Kamp C de Vlaamse bouwsector finaal over de streep trekken: "Zodra we kunnen aantonen welke onderdelen geprint kunnen worden en waar de efficiëntiewinst zit, zal de sector wel overstag gaan."

"Meer dan ooit wil Kamp C de vinger aan de pols houden én zelfs toonaangevend zijn op het vlak van innovatie in de bouw," stelt provinciaal gedeputeerde voor Europese Samenwerking en voorzitter van Kamp C Kathleen Helsen.

"Met deze 3D-printer maken we die ambitie waar. Deze innovatie biedt tal nieuwe mogelijkheden voor de hele bouwsector in onze provincie en ver daarbuiten. Dat we hier als provinciebestuur mee investeren, is dan ook evident."

Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO ('Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen') kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma's worden gebundeld).

Interessante website:
https://www.kampc.be/innovatie/projecten/c3po