U bent hier

3e editie 'KSO uit de kast': leerlingen kOsh Campus Schepperstraat drukken artistieke stempel op nieuwe stadspark

Herentals
13.03.2019 - 14.18u
Door: Herman Gezelle

Leerlingen van de 2e en 2e graad kOsh Campus Schepperstraat drukten deze voormiddag een artistieke stempel op het nieuwe stadspark van Herentals. Ze bezetten het nieuwe stadspark met een heuse KSO-KIOSK.

Ze brachten het atelier naar de publieke ruimte en legden de vernieuwde omgeving al tekenend vast. 'De beperkte doorstroommogelijkheden KSO zijn onwaar: 1 op 3 laatstejaars leerlingen KSO kiest voor niet-artistiek hoger onderwijs', zegt Kris Bauwens, voorzitter van de Kunstgroep.

'Laatstejaars leerlingen uit het kunstsecundair onderwijs kunnen na hun 6e jaar kiezen uit een brede waaier van hogere studies en beroepen in de artistieke sector maar ook daarbuiten.

Te weinig ouders weten dat en laten hun kind daarom vaak niet eens starten in het KSO. Hun vooroordeel over verdere studiemogelijkheden is niet correct. Een recente bevraging bij laatstejaars KSO leerlingen uit 30 scholen toont immers hoe uiteenlopend en divers de verdere studiekeuze is.

Net zoals in Brussel en 9 andere steden tonen de leerlingen van de kOsh Campus Schepperstraat op deze '3e Dag van het KSO' hun veelzijdig artistiek en creatief talent aan voorbijgangers.

Een absolute meerderheid van laatstejaars KSO leerlingen (91%) wil verder studeren en vindt zich hiervoor goed voorbereid. 69% van hen kiest voor een academische bachelor en 24% voor een professionele bachelor. Daarbij valt op dat 1 op 3 leerlingen kiest voor een studierichting buiten het hoger kunstonderwijs.

Vooral leerlingen woord en drama (62%) en beeldende kunst (68%) kiezen voor zeer uiteenlopende niet artistieke studiedomeinen. Van de leerlingen muziek kiest een meerderheid van 86% voor het hoger kunstonderwijs. Dat geldt ook voor 1 op 2 leerlingen dans.

"Leerlingen die voor het KSO kiezen willen hun creatief talent ontwikkelen. Dat wil echter niet zeggen dat ze enkel voor een artistieke carrière kunnen kiezen. Net dat creatieve talent is hun kracht in vele andere domeinen van de samenleving en opent dus ook de deuren naar een brede waaier aan hogere studiemogelijkheden.

Op deze 'Dag van het KSO' tonen we in heel Vlaanderen en Brussel dat creatief en artistiek talent de samenleving verrijkt en niet in een hokje mag geplaatst worden," aldus Kris Bauwens, voorzitter van de Kunstgroep, de netoverschrijdende contactgroep van alle Vlaamse homogene KSO-scholen.

KSO palmt het nieuwe Herentalse stadspark in

Ook de leerlingen van kOsh campus Schepperstraat zetten op de 'Dag van het KSO' het kunstonderwijs in de verf.

KSO-leerlingen zwermen breed uit

Recente cijfers van het departement onderwijs bevestigen deze trend. De voorbije 5 jaar stroomde 45% van de KSO leerlingen door naar het niet-artistiek hoger onderwijs. Ruim de helft koos voor een 4- of 5- jarige academische opleiding en bijna 1 op 2 voor een professionele bachelor.

" In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan je met een KSO diploma ook kiezen voor een niet artistieke studierichting aan de universiteit of hogeschool. Op deze 3de Dag van het KSO willen we ouders en ook alle studiekeuzebegeleiders bewust maken van deze ruime doorstroommogelijkheden.

Want nog al te dikwijls oriënteren studiebegeleiders en ook ouders kinderen en jongeren naar de traditionele humaniora studierichtingen vanuit een gebrek aan kennis over het KSO en de toekomstmogelijkheden.", besluit Kris Bauwens.

Over KSO uit de kast

KSO uit de kast is een kunstzinnig en netoverschrijdend evenement waaraan alle homogene en niet-homogene scholen van het Nederlandstalig Kunst Secundair Onderwijs (KSO) deelnemen.

Samen met hun leerkrachten kleuren de leerlingen vandaag de straten in Brussel en 9 andere steden met kunst. Op onverwachte plaatsen kunnen voorbijgangers genieten van creatieve en kleurrijke voorstellingen muziek, dans, woord en beeldende kunst. Hiermee illustreren de leerlingen hun welbevinden en creativiteit.' (pp)

Johan Temmerman/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto