U bent hier

3e Warmste Dag van Olen Centrum op 16/12 : 3 goede doelen, Marc Helsen net terug uit Nepal

Kempen regio | Neteland | Olen
04.12.2018 - 00.40u
Door: Herman Gezelle

'Het belooft op zondag 16 december opnieuw een supergezellig steunfeest te worden tijdens de 3e Warmste Dag van Olen Centrum', zeggen protagonisten Stijn Avonds en zijn vriend Bartel Van Riet. 'De focus ligt op lekker eten, drinken, een line up die ambiance verzekert, curiosa én vooral het goede doel.'

De vorige edities haalden de organisatoren maar liefst €70.000 op. Dat willen ze dit jaar natuurlijk overtreffen.

Net als de vorige jaren steunt de Warmste Dag van Olen niet één, maar 3 goede doelen in binnen – en buitenland :

Het Olivia Fund (ondersteuning wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker);
De vzw Kids in Need Nepal, die in de Nepalese Himalaya een
 opvangtehuis voor meisjes bouwde en een specifiek project van de MS-Liga.

Nnieuws pikt vandaag 1 goed doel uit: vzw Kinderen In Nood Nepal (KINN) - Marc Helsen is net terug uit Nepal.  Z'n relaas :

'Er is hard gewerkt in het Regionale Center van CPCS in Dolakha', zegt Marc Helsen, net terug uit Nepal.  'Dankzij de 5.000 euro die de vzw Kinderen In Nood Nepal (KINN) in de zomermaanden naar Nepal overmaakte konden heel wat noodzakelijke werken worden uitgevoerd.

Op de foto’s is te zien dat de nieuwe gebouwen van het kinderopvangcentrum verstevigd werden met deftige keermuren. Dat was nodig omdat de overvloedige moessonregens grote gaten veroorzaakten op de schuine bergflanken rondom het centrum, die op termijn de stabiliteit van de gebouwen in het gedrang dreigde te brengen.

Ook kregen de daken extra versterking. Er werden tevens bliksemafleiders geplaatst. Afgelopen monsoon is de bliksem nogal fameus ingeslagen en zijn de computer en printer in het kantoortje van het opvangcenter gesmolten.

De achterkant van het gebouw (waar de gemeenschappelijke speelruimte is), zag erg af van de hevige regens en werd daarom versterkt met extra metselwerk.

Koude winters

'Van de jongste bijdrage van de vzw Kinderen In Nood Nepal (KINN) werd ook warme kledij voor de kinderen aangekocht. De Dolakha winters zijn superkoud en nu zijn die gasten goed warm ingeduffeld.

In de slaapruimte werd er een vals plafond gestoken. Geen dure aanbesteding, gewoon houten platen met trekkingmatjes als isolatie en een laagje verf erover. Het helpt écht de koude buiten te houden.

Momenteel wordt er gewerkt aan een vuurplaats buiten. Een kampvuur met gemetselde bankjes waar iedereen kan rondzitten. Ook een waterpomp met een filter die de kinderen niet geïnfecteerd water garandeert, staat nog op de verlanglijst.'

Gevulde magen

'Maar niet alleen gebouwen en infrastructuur vereisen aandacht, de buik van de kinderen in ‘ons centrum’ moet ook regelmatig gevuld worden. Ook dat kost geld. Een zak rijst van 25 kg kost 1.750 Nepalese rupees. In het opvangcentrum in Dolakha worden daarvoor zo'n 180 zakken rijst per jaar gebruikt. Dat komt op 315.000 Nepalese roepies (2.500 euro, omgerekend aan de huidige koers 1 euro = 126 Nepali roepies.)

Eten is dus echt een serieuze kost voor de werking van het centrum. Er komen dagelijks, buiten de 55 kinderen die in het center verblijven, ook nog eens 75 kinderen van de streek eten bij ons.

Ze krijgen een ‘dalbaat’(het nationale gerecht van Nepal -voornamelijk bestaande uit linzen en rijst)  voor ze naar school vertrekken zodat ze niet een hele dag met een lege maag op de schoolbanken zitten. Ze moeten 40-50 minuten moeten stappen voor ze op school zijn, dus wat maagvulling bij het begin van de dag kan geen kwaad…).

Het zou écht een grote hulp betekenen indien KINN een bijdrage zou kunnen leveren aan deze grote maar noodzakelijke kost. Daarom dat KINN een deel van de opbrengst van de Warmste Dag van Olen in 2019 wil schenken aan de rijstvoorziening van ons project in Dolakha, Nepal. Dan moeten de kinderen tenminste niet met een knagende maag onderweg zijn naar hun school.

Daarom rekenen wij op 16 december op uw steun: zorg er mee voor dat de (wees)kinderen van Dolakha in 2019 geen honger hebben', besluit bezieler Marc Helsen, vzw KINN, www.KINN.be.

OPROEP voor medewerkers

'Wil u graag uw steentje bijdragen aan dit evenement, neem dan zeker contact op. Wil u wafels bakken en deze verkopen voor ons goede doel, dan krijgt u gratis een standje aangeboden op het plein. Snel zijn want de standen zijn snel volzet.  Alles waarvan de opbrengst bij ons achterblijft mag die dag op het plein gesleten worden. Wij hopen zo alvast weer een leuk marktje op te bouwen.'

Interesse? info@hoefsmidstijn.be of bel meteen 0476/84.41.51.

Johan Temmerman/ Nnieuws

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto