De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft drie Roemenen veroordeeld tot vier jaar cel voor zeven inbraken bij onder meer Carrefour. Ze maakten voor tienduizenden euro's aan elektromateriaal en multimedia buit. Voor ieder van hen werd een illegaal verkregen vermogensvoordeel van bijna 38.000 euro verbeurd verklaard.

De beklaagden sloegen toe in Carrefourfilialen in Schoten, Zemst, Zwijndrecht, Gent en Westerlo. Ze pleegden ook een inbraak bij een elektrozaak in Kapellen en ondernamen een poging daartoe bij speelgoedwinkel Fun in Lier. De feiten vonden plaats tussen juni en september 2017.

De inbraken werden aan elkaar gelinkt door de gelijkaardige modus operandi van de daders. Meestal werd een koevoet gebruikt om een (nood)deur open te breken. Bij Fun hanteerden ze een slijpschijf, maar slaagden ze er niet in om binnen te raken.

De inbrekers werden ook meermaals gefilmd door de bewakingscamera's. Daarbij viel op dat één van de daders bijna altijd dezelfde outfit droeg: camouflagekledij, rode handschoenen en schoenen met witte zolen. Zijn kompaan had steeds een grote, groene zak bij waarin de buit werd gestoken.

Op 3 september werden Gheorghe C. (34) en Sorin N. (29) gearresteerd in de buurt van elektroketen Krëfel in Schoten. Misu C. (39) werd een dag later opgepakt in hun verblijfplaats. Ze bekenden de meeste inbraken.

De drie werden wellicht aangestuurd vanuit Roemenië. De buit werd verkocht en het geld werd naar hun thuisland overgemaakt. De beklaagden zijn ook elders in Europa gekend voor gelijkaardige feiten en liepen al veroordelingen op. (belga)