Vandaag werden in het OPZ GEEL de KEI-Awards uitgereikt als afsluiter van de studiedag 'Sterke kinderen dragen de toekomst' in het bijzijn van zo'n 100 professionele deelnemers. De uitreiking gebeurde door de winnaars van vorig jaar.

De KEI-Awards zetten bijzondere initiatieven voor preventie en gezondheidspromotie bij jonge gezinnen in de kijker.

Award voor KEI-goede samenwerking

Lokaal bestuur Retie wint de Award voor KEI-goede samenwerking. Zij organiseerden een overdekte speeltuin met extra's op zondag 1 maart in samenwerking met 7 partners: Fietsbieb, Gezinsbond, Kind & Gezin, CM, De Voorzorg, Huis van het Kind en jeugdsportnet KDR.

Door het samenbrengen van verschillende partners kregen ouders veel informatie op korte tijd (mondhygiëne, ontlenen van kinderfietsen, babysitterdienst,...). Kinderen konden er alle motorische vaardigheden oefenen, een smoothie fietsen of genieten van een gezonde snack.

Out-of-the-ROCKS Award

De Out-of-the-Rocks award beloont op originaliteit en gaat naar de actie van AZ Turnhout 'Met KIKO op ontdekkingsreis'. Onder de vleugels van de dienst pediatrie en Dr. Pattyn (pediater) werd het AZ Turnhout team uitgedaagd om een project op poten te zetten voor de "Week van de Keigezonde Kempen".

Al tijdens de eerste brainstorm was duidelijk dat we alles op alles wilden zetten rond de primaire en secundaire preventie van gezondheidsproblemen bij kinderen.

De fysiotherapie sprong op de kar en zorgde voor een leuk bewegingsluik, andere medici en paramedici kwamen met ideeën rond gezonde voeding, goede tandzorg,  zindelijkheidstraining en psychische gezondheid.

De mascotte "KIKO"- kind is koning van AZ Turnhout - was de rode draad doorheen het project en zo is "KIKO OP ONTDEKKINGSREIS" geboren. Kinderen en bezoekers van het ziekenhuis konden deelnemen aan diverse gezonde workshops in de hal van het AZ Turnhout.

Heel wat thema's kwamen aan bod zoals psychisch welzijn, gezonde rughouding, goede plasgewoontes, een verzorgd gebit, een gezonde brooddoos.

In de KEI-ker Award

Zondag 1 maart was internationale complimentendag en ook de start van de actieweek. Het lokaal bestuur Vorselaar sloeg de handen in mekaar met de kinderen van het tweede leerjaar van Windekind en De Knipoog.

Afgelopen zondag deelden de kinderen zelfgemaakte kunstwerkjes uit als complimentjes voor vrijwilligers van verenigingen. 'Vrijwilligers doen alles vrijwillig en dat mocht wel eens extra in de kijker gezet worden,' vindt het lokaal bestuur Vorselaar.

Hun actie haalde de pers meermaals en werd mooi onthaald op sociale media. Dat verdient de 'In de KEIker' Award.

Iedereen erbij KEI-Award

De 'Iedereen erbij' KEI-Award zet het meest toegankelijke evenement in de kijker. Tijdens de Week van de Keigezonde Kempen willen we alle drempels wegwerken,  iedereen bereiken en dat is de bedoeling van de 'Iedereen erbij' KEI-Award.

In het wijkgezondheidscentrum in Herentals konden niet alleen patiënten, maar ook kinderen en hun ouders opwoensdagnamiddag 4 maart terecht voor een workshop 'knutselen met fruit'.

Het team participatie en preventie van Herentals zorgde ook dat de verenigingen voor mensen in armoede De Fakkel en De Dorpel uitgenodigd werden.