Tegen een kater bestaan geen wondermiddeltjes. De beste oplossing is nog steeds de kater voorkomen door niet te veel of niet te snel te drinken. Teveel alcohol zorgt voor vochtverlies en irritatie van je maagslijmvlies en door de aanmaak van de giftige stof aceetaldehyde ga je je ziek voelen.

Als je toch te diep in het glas hebt gekeken, kunnen de volgende remedies je wel wat verlichting bieden.

Drink veel water en cafeïne
Een kater wordt vooral veroorzaakt door uitdroging. Veel water drinken is dus zeker een goed idee. Water hydrateert je lichaam niet alleen, het spoelt ook de giftige alcoholstoffen weg.

Tussen het drinken door kun je ook best water drinken.

Op die manier is de kater de volgende dag minder groot. En ook als je thuis komt van het stappen, drink je best zoveel mogelijk water. Tijdens je slaap is je lichaam druk bezig met het afbreken van de alcohol en het heeft daarvoor voldoende vocht nodig.

Daarnaast kan ook cafeïne voor een positief effect zorgen. De hoofdpijn die je krijgt wordt veroorzaakt door de stof adenosine en uit onderzoek is gebleken dat cafeïne de beste anti-stof is. Een kopje koffie kan dus zeker geen kwaad.

Neem een pijnstiller
Tegen de hoofdpijn kan je een pijnstiller nemen. Heb je echter ook last van misselijkheid, dan is een pijnstiller niet altijd een goed idee.

Sommige pijnstillers zoals Aspirine of Ibuprofen kunnen de misselijkheid zelfs verergeren. Je kiest beter niet voor zware pijnstillers.

Paracetamol is vaak nog de beste keuze omdat het minder belastend is voor de maag.

Eet de juiste voedingsmiddelen
Meestal heb je veel zin in vettig eten als je een kater hebt en daar is ook een reden voor. Je lichaam heeft na nachtje uit behoefte aan vetten en koolhydraten door het verlies van mineralen.

Toch kies je beter niet voor pizza en chips omdat je lever al genoeg werk heeft met het afbreken van de alcohol.

Kies bijvoorbeeld voor soep zoals kippensoep met noedels. De noedels en de kip voorzien je lichaam van koolhydraten en proteïnen en soep is makkelijk verteerbaar.

Je kan ook gezonde voedingsmiddelen eten, zoals paddenstoelen, tomaten en augurken. Deze voedingsmiddelen zitten vol antioxidanten, vitamines en enzymen die de effecten van alcohol bestrijden.

Daarnaast kunnen eieren ook helpen. In eieren zit de stof cysteïne. Dit stofje breekt de giftige stoffen af die voortkomen uit alcohol.

Neem voldoende rust
Per glas alcohol heeft je lichaam ongeveer anderhalf uur nodig met het afbreken van de alcohol. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk rust te nemen en zware inspanningen te vermijden.

Slaap enkele uren langer en doe het voor de rest rustig aan. Je kan bijvoorbeeld een wandeling maken in de frisse buitenlucht.

Er zijn ook heel wat fabeltjes over katers. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat je 's morgens gewoon moet doorgaan met drinken. Dit lijkt misschien even te helpen, maar het stelt de kater alleen maar uit.

Veel water drinken, voldoende rusten en gezond eten zijn nog steeds de beste hulpmiddelen tegen een kater. Beelden bron: Pixabay / pb-pp.