Wind4Flanders gaat 4 windturbines van maar liefst 200m hoogte ten zuiden van het kanaal Herentals-Bocholt bouwen.  Twee windmolens van 3,45 MW elk komen op de site van Umicore, twee op de site van Aurubis.  

Raf Hendrickx woordvoerder van Umicore : 'De 4 windmolens zullen tegen eind september dit jaar operationeel zijn.  Vanaf begin volgende maand start de assemblage.  Het gaat om de hoogste windturbines op een industriële site in België.  Beide bedrijven gaan alle energie zelf benutten.

Het project is in 2007 begonnen met de vergunningsaanvragen.  We konden continu rekenen op de volledige medewerking van het gemeentebestuur van Olen, de provincie Antwerpen en de Vlaamse Regering.

De jaarlijkse productie zal meer dan 28 miljoen kWh bedragen of een equivalent verbruik van 8.000 gezinnen.  De jaarlijks vermeden CO2-uitstoot bedraagt 12.768 ton.

Het gaat om een investering van 20 miljoen euro,' weet Raf Hendrickx.

Burgerparticipatie via coöperatieve  Elecatrbel CoGReen. Geetha Keyaert  ENGIE Electrabel en Wind4Flanders : 'Je kan als particulier intekenen voor een aandeel van €125 met een maximum van 20 aandelen.  De opbrengst wordt geraamd op 6%.

De coöperatieve vennootschap Wind4Flanders (Holding) werd opgericht met als doel lokale actoren te betrekken bij de ontwikkeling van windturbineparken. De oprichting werd bezegeld met de ondertekening van de aandeelhoudersovereenkomst door de betrokken partners.

Dit past volledig in de ambities van Electrabel om tegen 2020 haar onshore windcapaciteit te verdubbelen naar 400 MW, en dit in samenwerking met lokale spelers.

Voor de financieringsintercommunales betekent dit een verderzetting van het engagement van de gemeentelijke aandeelhouders om te investeren in hernieuwbare energie' besluit Geetha Keyaert.

Op de foto's : maandagmiddag presenteerden o.a. Raf Hendrickx- Umicore, Joke Peeraer-Aurubis en Geetha Keyaert ENGIE Electrabel - Wind4Flanders het project op Zavelheide Olen, net naast de KMO-zone 'Zavelheide' Herentals. Je ziet ook de basis waarop de windmolen gemonteerd zal worden.

Op de simulatiebeelden zie je de windturbine-projectie met de nieuwe skyline die vanaf oktober dit jaar Olen en Herentals mee zal bepalen. (Beelden Wind4Flanders).

Guy Verellen / NNieuws.