Vandaag is het Wereld Ergotherapie Dag: een dag waarop de ergotherapeuten van het Imeldaziekenhuis hun beroep extra in de kijker willen zetten.

Zeker als je weet dat de dienst Ergotherapie al 40 kaarsjes uitblaast. Over de jaren heen heeft de dienst heel wat ontwikkelingen en innovaties gekend: van zelfgemaakt materiaal naar digitale toepassingen, een evolutie die zowel ergotherapeute Lut als geriater Peter Lybeert hebben meegemaakt.

Ergotherapie is een onmisbaar stuk in de revalidatie van patiënten. Kenmerkend voor ergotherapie is de kijk op zowel de patiënt, de omgeving als de activiteiten. Samen met de patiënt bekijken ergotherapeuten de belangrijkste problemen die ze ervaren bij dagelijkse activiteiten zoals zelfredzaamheid, activiteiten op werk of school, vrije tijd, wonen en mobiliteit.

Ergotherapeuten helpen mensen om dagelijkse activiteiten opnieuw uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten die voor die persoon betekenisvol zijn.

"Een lichamelijk of psychisch probleem, of een vertraagde ontwikkeling kan de zelfstandigheid erg beperken, dan zijn wij er als ergotherapeut om de patiënt hierin te helpen en te begeleiden naar een beter leven," vertelt Karen Van De Pol die al 14 jaar als ergotherapeut werkt in het Bonheidens ziekenhuis.

Daarom kan een ergotherapeut op veel domeinen werkzaam zijn, zoals in een school, in de geestelijke gezondheidszorg, fysieke revalidatie, dagcentra voor mensen met een verstandelijke of fysieke beperking, woonzorgcentra... Ergotherapeuten zijn geen kinesitherapeuten. Ze werken wel vaak rond dezelfde doelstellingen maar de aanpak is erg verschillend. "Zo gaat bijvoorbeeld de kinesist werken rond evenwicht in de oefenzaal.

De ergotherapeut kan dan bijvoorbeeld tijdens een wasactiviteit in de badkamer in stand gaan oefenen om zelf voorwerpen uit de kast te nemen. De kinesisten leren de patiënten stappen met verschillende hulpmiddelen op de gang, als ergotherapeuten oefenen we deze vaardigheden verder in op de kamer waar ze moeten draaien en keren, stappen en een deur opendoen, ...

Het is veel meer toegepast op het dagelijks leven.", vertelt Annelies Van de Putte, die 4 jaar als ergotherapeut werkt in het Imeldaziekenhuis. Over de jaren heen is heel wat veranderd op de dienst Ergotherapie. Ergotherapeute Lut Tilley werkt bijna 40 jaar in het Imeldaziekenhuis.

Zij heeft de evolutie over de jaren heen zien gebeuren. "Vroeger leek het of wij enkel met blokjes en wasknijpers werkten. Heel in het begin maakte ik zelfs mijn eigen materiaal uit voornamelijk hout. Maar tegenwoordig is er veel meer aangepast werkmateriaal op de markt om ergotherapeuten te ondersteunen in hun revalidatie van patiënten.

Zo hebben wij enkele technologische snufjes die we, naast de dagelijkse handelingen, gebruiken om patiënten te laten revalideren. Bijvoorbeeld onze SilverFit en GymPlate. De SilverFit 3D is een verrijdbaar systeem, bestaande uit een computer, een groot beeldscherm en een 3D-camera die bewegingen registreert. Met de bewegingen die de patiënt maakt, worden de oefeningen in spelvorm aangestuurd die op de computer geïnstalleerd staan.

De patiënt hoeft dus, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een WII-fit, niets vast te houden om de oefening uit te kunnen 2/2 voeren. En het spel geeft ook zelf feedback. Onze GymPlate is het toestel bij uitstek voor de evaluatie en revalidatie van evenwichtsstoornissen, houdingsproblemen, neurologische en orthopedische aandoeningen.

Het is een platform uitgerust met krachtsensoren die de positie en beweging van het lichaamszwaartepunt zeer nauwkeurig analyseren en kwantificeren via het 'center of pressure'. Tijdens de revalidatie krijgt de patiënt feedback over zijn stabiliteit, houding en beweging.

Op die manier bouwt onze patiënt zijn motorische vaardigheden en proprioceptie (zelfwaarneming) progressief opnieuw op." Ook dokter Peter Lybeert, 32 jaar geriater in het Imeldaziekenhuis, heeft deze vooruitgang van dichtbij meegemaakt. "Van een éénmansdienst tot een dynamisch ergotherapeutisch team met een blijvend vernieuwende werking.

Zo zou ik de evolutie beschrijven. Ik ben fier op ons team dat met een multidisciplinaire en holistische benadering de patiënten kan behandelen. En met een positieve kruisbestuiving met de overkoepelende dienst fysiotherapie ondersteunen wij onder andere geriatrische, orthopedische en neurologische patiënten."

Meer informatie over het team en hun werk vind je op hun webpagina: www.imelda.be/ergotherapie  Foto's Imelda ZH rr/N.