U bent hier

40 jaar geleden super populair en de grootste hype aller tijden, CB nu terug bezig met een stevige opmars

Vlaanderen
18.06.2019 - 06.05u
Door: Lex Verellen

In 1979 is CB - oftewel Citizen Band of 27mc - razend populair geworden. Eerst waren tienduizenden tot honderdduizenden Vlamingen illegaal bezig met een "bakje" thuis of in hun auto, eind 1979 heeft de Belgische overheid - toen RTT - CB gelegaliseerd. Maar ook de radioamateurs hadden in die tijd hun gloriedagen!

Tijdens de hoogdagen van de CB, en dat was van 1979 tot ca. 1985 - waren er honderdduizenden Vlamingen dagelijks aan het 'tokkelen' op hun toestel met andere mensen uit hun buurt. Internet bestond nog niet en deze voorloper van de sociale media bleek niet alleen in België, maar ook in alle andere Europese landen een ongeziene hype.

Overal op de huizen en op de auto's doken er antennes op, de ene al wat groter dan de andere. Ook de radioamateurs hebben in die tijd het beste van hun hobby gehad en in de jaren 70, 80 en 90 zijn heel veel CB''ers ook radioamateur geworden. In de jaren 80 zijn er tenslotte honderden vrije radio's opgedoken, die dikwijls het initiatief waren van CB'ers en radioamateurs die zo evolueerden in hun hobby.

Radioamateurs vervullen dan nog eens een belangrijke rol: ze zijn inzetbaar om verbindingen tot stand te brengen in noodsituaties en grote rampen. Als het internet en de commerciële communicatiemiddelen falen, dan nemen radioamateurs overal ter wereld indien nodig de communicatie met afgelegen en geïsoleerde gebieden waar, al dan niet in samenwerking met het Internationale Rode Kruis.

Bekende CB'ers en radioamateurs waren Dirk Frimout (eerste Belgische astronaut, radioamateur), Priscilla Presley (de vrouw van Elvis Presley, CB'er) en Frank De Winne (Belgische astronaut, radioamateur). Zo zijn er radioamateurverbindingen geweest vanuit België met het ISS-internationaal ruimtestation.

Sinds begin dit jaar zijn CB en amateurradio terug aan een stevige opmars bezig. Het aantal CB'ers was gedaald tot enkele duizenden in 2018, maar tijdens de eerste zes maanden van dit jaar zijn er terug honderden CB'ers bijgekomen in Vlaanderen en Nederland.

Een aantal van deze mensen wordt terug CB'er om met andere mensen in de buurt gezellig te kunnen praten, sommigen om tijdens een reis met twee auto's achter elkaar steeds contact te kunnen opnemen. Anderen zijn echt geïnteresseerd in radio en experimenteren met antennes en verre verbindingen: deze categorie doet dikwijls de overstap tot radioamateurisme.

En deze CB'ers en radioamateurs verenigen zich nu in de Facebookgroep 'CB en Ham - Nostalgie & Revival' waar ze alle nodige informatie kunnen vinden om deze prachtige hobby op een legale wijze terug te kunnen starten: https://www.facebook.com/groups/CBenhamnostalgieenrevival/

De heropleving van CB is trouwens niet alleen in België en Nederland, maar ook in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland een feit.

imageMeer nieuws

Toch wat stormschade door onweer in de Kempen Neteland : morgen meer regen

Toch wat stormschade door onweer in de Kempen Neteland : morgen meer regen
Heist op den Berg | Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 19.05.2022 - 12.25u

Het Landschip vaart langs kruiwagenfontein in Herentals

Het Landschip vaart langs kruiwagenfontein in Herentals
Herentals | Nationaal | Neteland 19.05.2022 - 08.44u

5 lokale ondernemers als nieuwe ambassadeurs van Landschapspark de Merode

5 lokale ondernemers als nieuwe ambassadeurs van Landschapspark de Merode
Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 19.05.2022 - 08.21u

Herentalse versmarkt organiseert wijnfestival nu zaterdag

Herentalse versmarkt organiseert wijnfestival nu zaterdag
Herentals | Kempen regio | Neteland 18.05.2022 - 18.09u

KBVB investeert in 40 buurtvoetbalpleintjes - Lier bijt de spits af

KBVB investeert in 40 buurtvoetbalpleintjes -  Lier bijt de spits af
Kempen regio | Lier regio | Nationaal 18.05.2022 - 17.57u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto