U bent hier

40 percent meer Gageleer in 2 jaar tijd

Kempen regio
19.01.2015 - 22.01u
Door: Franky Van Leeuwen

400.000 glazen over de toonbank in 2014.   2014 is voor de cvba-so Gageleer uit Oud-Turnhout andermaal een vruchtbaar jaar geweest. 1.330 hectoliter of omgerekend 400.000 glazen van 33 cl gingen de deur uit. Dat is een stijging met 20% vergeleken met het jaar voordien. In 2013 steeg de omzet ook al met 20%. Dat maakt een stijging van 40% over 2 jaar. Niet slecht voor een clubje dat bestaat uit een handvol vrijwilligers die zelf geen cent op zak steken.

Met die stijging gaat Gageleer zeker niet klagen. Enerzijds is het totale bierverbruik per hoofd van de bevolking in België al jaren aan het dalen. Anderzijds komen er bijna dagelijks lokale biertjes bij die allemaal een stukje van de markt van de speciale bieren willen veroveren. 90% van de omzet wordt gerealiseerd in België en bijna 10 % gaat naar Nederland. De stijging de voorbije twee jaar werd vooral gerealiseerd in de drankenhandel. Steeds meer drankenhandels zetten Gageleer in het schap.

Gageleer is een zeer speciaal bier met zijn unieke smaak die afkomstig is van de gagel uit het landschap De Liereman in Oud-Turnhout. Gagel is een natuurproduct waarvan de samenstelling jaarlijks kan verschillen, net als dit het geval is voor andere vruchten. De jongste jaren is de Proef-Brouwerij, die Gageleer brouwt, erin geslaagd de samenstelling van de gagel steeds verder te ontrafelen. De Proef-Brouwerij mag gezien worden als een van de technologisch meest geavanceerde brouwerijen en die over een uitstekend uitgerust laboratorium beschikt.

Gageleer werd bijna 18 jaar geleden opgericht om fondsen te verzamelen om natuurreservaten aan te kopen en te onderhouden. Het grootste deel van de winst van 2014 ging naar de overkoepelende vereniging Natuurpunt. Daarnaast is de cvba-so een stevige sponsor van de tijdschriften van de natuurverenigingen uit de omgeving van Turnhout.

Voor de toekomst wil Gageleer geen voorspellingen doen. Eerst behouden wat we hebben, zegt Louis Meulders, een van de vijf bestuursleden. En als het kan nog groeien want er zit zeker nog rek op, vooral dan voor het tweede bier BUFO dat slechts 4,8% alcohol bevat en toch zeer smaakvol is.

Dan kan je met twee glazen nog net binnen 0,5% blijven bij alcoholcontroles. Het bierproefpanel van een krant bestempelde het vorig jaar als "straf" dat een bier met zo weinig alcohol toch zo smaakvol kan zijn.

Over Gageleer cvba-so
Vijf leden van de toenmalige natuurvereniging De Wielewaal uit Turnhout brachten in 1997 het nodige geld bijeen om een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid op te richten met de bedoeling bier op de markt te brengen en zo fondsen te verzamelen voor de aankoop van natuurreservaten in de Kempen.

Met de steeds krapper wordende bronnen van inkomsten die hiervoor vandaag kunnen worden aangesproken, blijkt dit een lumineuze ingeving geweest te zijn. In 2012 werd Gageleer omgevormd tot een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk om er zeker van te zijn dat alle baten ten goede komen van de oorspronkelijke doelstelling.

Kenmerkend voor de aparte smaak van het bier is de gagel. De wilde gagel is een struikje dat groeit op veenachtige grond zoals in de schaarse resterende Kempische moerassen. In het landschap De Liereman is de plant nog rijkelijk aanwezig. Gagel geeft het bier een wat harsachtige smaak, maar zal sommigen ook aan mediterrane kruiden doen denken of aan eucalyptus.

Eind 2012 werd Gageleer door de Britse kwaliteitskrant The Guardian in een artikel over de beste cafés ter wereld aanbevolen als een uit te proberen "out-of-the-ordinary beer".

imageMeer nieuws

Is slimme elektronica veilig? "Bijna elke seconde een aanval"

Is slimme elektronica veilig? "Bijna elke seconde een aanval"
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 24.11.2017 - 16.54u

Kassa's leeggeroofd bij Domein De Putten in Kasterlee

Kassa's leeggeroofd bij Domein De Putten in Kasterlee
Kasterlee | Neteland 24.11.2017 - 16.53u

Politie Neteland week nultolerantie

Politie Neteland week nultolerantie
Herentals | Neteland 24.11.2017 - 16.50u

HYC dit weekend

HYC dit weekend
Herentals | Neteland 24.11.2017 - 14.19u

Nationale en Provinciale voetbalwedstrijden dit weekend

Nationale en Provinciale voetbalwedstrijden dit weekend
Kempen regio | Neteland 24.11.2017 - 14.14u

Maatregelen steunzones creëren al meer dan 4.300 jobs

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 24.11.2017 - 08.57u

Valiente en GD Brands veroveren Canarische eilanden en Vlaanderen met exclusieve ijsemmers

Valiente en GD Brands veroveren Canarische eilanden en Vlaanderen met exclusieve ijsemmers
Geel | Herentals | Internationaal | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.11.2017 - 03.19u

Koetshuis Le Paige is verkocht

Koetshuis Le Paige is verkocht
Herentals 23.11.2017 - 19.41u

Nieuws uit uw regio

Webdesign door Intracto