In de 1e helft van vorig jaar hebben 74.454 bestuurders een boete gekregen omdat ze aan het bellen waren terwijl ze aan het rijden waren of 400 per dag. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van 2010.

Dat komt vooral door de smartphones, zegt het BIVV.

74.454 bestuurders in zes maanden tijd komt neer op 400 boetes per dag voor bestuurders die bellen tijdens het rijden. Dat is een recordcijfer, zegt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Wie betrapt wordt op bellen achter het stuur, krijgt een boete van 100 euro.

"Het lijkt een vanzelfsprekendheid dat iedereen altijd en overal bereikbaar wil zijn", zegt Sofie Van Damme van het BIVV. Maar ook de opkomst van de smartphones verklaart mogelijk de stijging van het aantal boetes. Met een smartphone kan je niet alleen bellen, maar ook internetten en e-mails lezen.

Studies hebben nochtans aangetoond dat het risico op een ongeluk tot 9 keer groter wordt wanneer iemand belt achter het stuur omdat er te weinig aandacht overblijft voor wat gebeurt op de weg.

"De bestuurder die belt, gaat vaak trager rijden waardoor de afstand met de achterliggende auto verkleint. Je ziet ook dat de bestuurders bepaalde verkeersborden niet opmerken en minder voorrang verlenen", zegt Van Damme.

(belga)