Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

40.000 vakbondsmilitanten trekken door Brussel

De vakbondsbetoging van vandaag heeft niet als bedoeling de economie te schaden, maar om een 'duidelijk signaal' aan de regering te geven. Volgens de bonden zouden er zo'n 40.000 militanten opgedaagd zijn. De politie houdt het op iets meer dan 30.000.

De manifestatie verliep luidruchtig, maar zonder incidenten.

Betoging
Om 10.30 uur verzamelden de 3 grote vakbonden in Brussel, De militanten van ABVV, ACV en ACLVB vatten daar de tocht aan van het Noordstation naar het Zuidstation. Volgens de eerste schattingen van de vakbonden 40.000 deelnemers. Volgens de Brusselse politie zijn er ongeveer 30.600 mensen.

De traditionele toespraken van de vakbonden werden  gehouden ter hoogte van de Europa-esplanade voor het kabinet van de minister van Werk, Monica De Coninck (SP.A).

Met de betoging willen de betogers hun bezorgdheid uiten over verschillende regeringsmaatregelen, met voorop de bevriezing van de lonen.

De regering moet volgens hen ook eerder gemaakte afspraken over het optrekken van de uitkeringen en de minimumlonen uitvoeren. De bonden komen ook op straat wegens de aanvallen op de index en de openbare dienste.

Beperkte hinder bij bedrijven
De impact van de oproep om actie te voeren blijft beperkt, zo blijkt uit een rondvraag van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen. Slechts bij 7 procent van de ondervraagde ondernemingen is er een verminderde dienstverlening of productie. 7 op de 10 ondernemingen ondervindt helemaal geen hinder.

Het grootste probleem is dat medewerkers te laat of niet op het werk geraken. Bij het NSZ, Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, valt een gelijkaardig geluid te horen.

(belga)

Deel dit artikel