De redactieraad van het Noorderwijkse Baviaantje viert vandaag donderdag feest. 't Baviaantje bestaat liefst 40 jaar. Het 400e nummer van 't Baviaantje wordt een feestelijke nummer. Sommige fervente lezers beweren zelf dat 't Baviaantje al aan nr. 401 zit. Naast de traditionele oranje kaft wordt ook de rest van het feestnummer in 't oranje gestoken.

't Baviaantje ontstond in december 1975 als soldatenblad. De naam van het blad refereert naar Sint-Bavo, de patroonheilige van Noorderwijk. Pastoor Burgers lanceerde het blad. Het blad telt nu nog altijd 770 abonnees.

Het blad heeft een redactieraad die bestaat uit Elly Lauwers, Bernadette Vermeiren, Jan Horemans, Frans Peeters en Edwin Coremans. De verenigingen uit Noorderwijk zorgen voor de teksten. Die worden gedropt in een brievenbus die aan een muur van het Parochiecentrum hangt.

Jan Horemans is al 25 jaar de verslaggever voor 't Baviaantje op de gemeenteraad. Hij volgde destijds Tejo Briers op die zelf in de gemeenteraad van Herentals ging zetelen.

Stencilmachine

Veertig jaar 't Baviaantje drukken. Het is wel wat. Eerst werd 't Baviaantje gestencild, daarna gedrukt met een offcetmachine. Sinds een paar jaar wordt 't Baviaantje in een copycenter gedrukt. Het boekje wordt voor het overgrote deel rond gedragen door een groep van zo'n 50 vrijwilligers.

Eén Baviaantje vliegt richting Filippijnen, waar een uitgeweken Noorderwijkenaar zo op de hoogte blijft over het leven in zijn geboortedorp.